Dodik u Zagrebu, sastanci s Plenkovićem i Milanovićem izazvao niz reakcija

Dodik u Zagrebu, sastanci s Plenkovićem i Milanovićem izazvao niz reakcija

Podijeli

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Zagrebu. Stigao je na poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića s kojim će se sastati oko 16 sati, a oko 17:30 susrest će se i s premijerom Andrejem Plenkovićem. Na ovaj iznenadni dolazak Dodika pljušte reakcije, što iz Bosne i Hercegovine, to i od domaćih političara..
Ured predsjednika dolazak Milorada Dodika najavio je u zadnji čas, jutros. Kažu – Dodik dolazi kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog Predsjedništva BiH. Riječ je, tvrde, o široj inicijativi predsjednika Zorana Milanovića da obnovi dijalog o budućnosti Bosne i Hercegovine. Premijer Andrej Plenković tvrdi da je za dolazak Dodika saznao u Varaždinu od Milanovića, a da je član Predsjedništva BiH dugo iskazivao želju da se sastane s njim. Razgovarat će – o cestama i mostovima.

“Ako imate situaciju da netko unutar teritorija BiH koji je u okviru RS-a ide s trasom autoputa koja treba srušiti, recimo, kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem Dodika i kažem – može li ta trasa ići nekim drugim putem? To je poanta.”
Podsjetio je na svoj posjet Mostaru početkom tjedna i svoj stav oko BiH.

“To je naša prijateljska, susjedna zemlja, zemlja koju podupiremo, dajemo joj podršku i na procesu unutarnjih reformi i na putevima ka EU-u i NATO-u. Što se toga tiče, stav ove Vlade je čvrst i jasan, a moramo voditi određeni dijalog kako bismo rješavali operativne teme kojih ima.”
Dolazak Dodika iznenadio je zastupnika Mira Bulja. Kaže MOST zanima samo jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Jer jednostavno ovo što dolazi iz BiH prema Hrvatima gdje se govori da se neće utjecati da imaju predstavnike drugih konstruktivnih naroda, nego da se ide agresivno i da na lokalnim zajednicima budu drugi pripadnici konstruktivnih naroda čime se vrši agresija njihovogSlobodana Miloševića prema Hrvatima.”
“Čudi me iznenadni i tajanstveni dolazak Dodika”, izjavio je zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković:

“Tim više što smo iz službenog Sarajeva mogli čuti da se ne radi o službenom posjetu. Isto tako me čudi i stav službenog Zagreba koji Dodika poziva u trenutku kada je jasno rekao da je za komadanje Bosne i Hercegovine. Govorio je protiv teritorijalnog integriteta BiH, što je za mene apsolutno neprihvatljivo.”
Zlatko Hasanbegović iz Kluba Domovinskog pokreta podsjetio je da je Dodik jučer s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obilježio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“I vrlo je jasno rekao da je cilj njegove politike državno ujedinjenje entinteta RS-a i Srbije što prevedeno na državno-politički, geopolitički jezik znači stvaranje Velike Srbije, tako reći, pred vratima grada Zagreba.”
Siguran je da će Plenković i Milanović pitati Dodika na koji način misli oživotvoriti iluziju o državnom ujedinjenju entiteta RS-a i Srbije.

Podijeli