Divjak poslala preporuku školama: Otkažite sva putovanja u Italiju

Divjak poslala preporuku školama: Otkažite sva putovanja u Italiju

Podijeli

Pojačava se strah zbog koronavirusa. U susjednoj Italiji preminula je četvrta zaražena osoba, a pulski gimnazijalci koji su boravili u Veneciji na karnevalu, stavljeni su u izolaciju. Ministarstvo zdravstva predstavit će nove mjere u prevenciji širenja virusa.
U Hrvatskoj zasad nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poslala je preporuku školama da se otkažu sva putovanja u Italiju u narednih mjesec dana.

“Pratimo situaciju, svjesni smo rizika, ali mislimo da je dovoljno da u ovom trenutku zaustavimo na mjesec dana ova putovanja. Naknadno ćemo davati dodatne upute. Što se tiče povratka naših učenika koji su bili u Italiji, situacija je jasna, oni se svi prate, nema mjesta histeriji ili lošim prognozama.”

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak kriznog stožera zbog koronavirusa. Voditeljica stožera Maja Grba Buljević rekla je kako su tijekom noći poslali naputke za granične policajce, epidemiologe i sanitarnu inspekciju. Evo što čeka putnike koji se vraćaju iz Italije.

“U ovisnosti iz koje regije Italije dolazi. Ne možemo reći da ih cijele Italije, nego iz regija za koje znamo da imaju povećani broj ljudi koji su zarađeni koronavirusom, za njih će se primenjivati epidemiološki mjere nadzora kao što smo i primenjivali do sada za one koji su dolazili iz područja Kina‘‘, rekla je Grba Buljević.

Italija je postala epicentar epidemije u Europi. Četiri osobe su preminule, a najmanje 152 osobe su zaražene. U svijetu je zaraženo više od 79 tisuća ljudi, a umrlo je najmanje 2 619 osoba, većinom u Kini. Ministar gospodarstva Darko Horvat istaknuo je da je koronavirus prijetnja i turizmu i gospodarstvu na području cijele Europe.

“Koronavirus je jedna velika prijetnje ne samo o turizmu u Republici Hrvatskoj već sve ukupnom stanju gospodarstva na prostoru Europe. Nemojte zaboraviti da tijekom današnjeg dana u Jadransko more uplovljava brod koji nosi konstrukciju Pelješkog mosta. Siguran sam da smo napravili sve radnje predostrožnosti da nam se nekim slučajem koronavirus ne dogodi na prostoru Hrvatske”, rekao je Horvat.

U Ministarstvu zdravstva u 13 sati bit će održana konferencija za novinare na kojoj će predstavnici nadležnih institucija predstaviti nove mjere u prevenciji širenja koronavirusa.

Podijeli