Diljem svijeta vjernici slave Isusovo rođenje

Diljem svijeta vjernici slave Isusovo rođenje

Podijeli

Vjernici diljem svijeta slave Isusovo rođenje. Papa Franjo iz Vatikana je uputio tradicionalnu božićnu poruku i blagoslov “Urbi et Orbi”. Misu u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Josip Bozanić, a svečana misna slavlja služena su diljem cijele zemlje.
Papa Franjo pozvao je svijet da Isusovom svjetlu dopusti prodiranje u “tminu ljudskog srca.” Svim vjernicima čestitao je Božić.

“Braćo i sestre, Sretan vam Božić.”Papa je istaknuo kako je Bog svog sina poslao ne zato da bi osudio svijet, već kako bi ga spasio. Posebno se dotaknuo onih koji pate zbog ekonomskih i geopolitičkih odnosa, kao i zbog prirodnih katastrofa.


“Neka Emanuel bude svjetlost cijelom ranjenom čovječanstvu, neka omekša naše često tvrdo i sebično srce te nas učini oruđem svoje ljubavi. Putem naših jadnih lica neka daruje osmijeh djeci cijelog svijeta, napuštenoj djeci, žrtvama nasilja. Neka Emanuel bude blizu starima i bolesnima i migrantima.”

Misu u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Josip Bozanić. Vjernike je podsjetio da je Bog došao zbog čovjeka i bio mu po svemu jednak, osim po grijehu.


“Jaslice, dok nam prikazuju Boga onakvim kakav je ušao u naš svijet potiču nas na razmišljanje o tome da je naš život dio Božjeg života. Pozivaju nas da postanemo njegovi učenici ako želimo postići konačni smisao života.”

Obitelji čuvaju Božić, a Božić čuva obitelj, istaknuo je kardinal. Individualizam je izazov današnjeg vremena, ali upravo Božić donosi odgovor.


“Kad bi bilo suprotno, tada se pred Božić ne bi pojačavala čežnja članova obitelji da budu zajedno. Tada se ne bi oni koji su usamljeni još više utjecali blizini drugih ljudi, prijatelja i znananca. To je privlačnost Boga u Božiću koji ljubavlju prožima sve ljudske odnose.”

Građanima je uputio čestitku.


“Draga braćo i sestre u Kristu i svi ljudi dobre volje, miljenici Božji. Svima vama i svima do kojih dopiru ove riječi, neka je čestit i blagoslovljen Božić.”

Misi su nazočili i predstavnici državnog vrha, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministri.

Svete mise u splitskoj katedrali svetog Dujma te zadarskoj katedrali Svete Stošije predvodili su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Evo koje su poruke poslali:


“Božićno svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze. Betlehemsko dijete, svjetlo svjetla, svojim rođenjem rasvijetli sve mrkline i sivila u nama. Učini nas svjedocima božićne radosti, da budemo svjetlo svijeta.”


“Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. Ovo otajstvo božjeg utjelovljenja povezalo je Boga i čovjeka. Združlo izvanvremensko s vremenskim. Stoga je Iusustovo rođenje, kako vele teolozi, najsvjetliji događaj ljudske povijesti.”

Podijeli