Demokrati objavili optužbe protiv Trumpa

Demokrati objavili optužbe protiv Trumpa

Podijeli

Demokratski čelnici u američkom Kongresu otkrili su službene optužbe protiv predsjednika Donalda Trumpa u procesu njegovog opoziva. Terete ga za zloporabu položaja i ometanje rada Kongresa.
Optužbe je objasnio čelnik Odbora za pravosuđe Jerry Nadler.

“Prva optužba je za zloporabu položaja. Za opoziv je kada predsjednik koristi svoju funkciju za osobnu dobit, a istovremeno ignorira ili šteti nacionalnim interesima. Točno to je predsjednik Trump napravio. Kada je uhvaćen u tome krenuo je s neviđenim, kategoričnim i neselektivnim prkosom prema istrazi o opozivu što dovodi do druge optužbe – opstrukcije rada Kongresa.”

Nadler dodaje:


“Predsjednik koji sebe stavlja iznad odgovornosti, iznad američkog naroda i iznad ovlasti Kongresa za pokretanje opoziva, koje bi trebale štititi naše demokratske institucije, je predsjednik koji za sebe misli da je iznad zakona. Moramo biti jasni. Nitko, čak ni predsjednik nije iznad zakona.

“Do ovoga dolazi nakon gotovo tri mjeseci istrage oko Trumpovog navodnog uskraćivanja vojne pomoći Ukrajini dok ne pokrenu istragu u njegovog najvjerojatnijeg protukandidata na izborima Joea Bidena. Trump tvrdi da nije učinio ništa krivo i cijeli proces naziva ludilom. Odbor za pravosuđe Kongresa sada treba potvrditi optužbe, a nakon toga Donji dom će o njima glasati. Digne li dovoljno zastupnika ruku Trump će postati tek treći predsjednik koji je opozvan. No, to ne znači da je za njega sve gotovo, jer onda stvar ide pred Gornji dom – Senat. Tamo je potrebna dvotrećinska većina da izbace predsjednika iz Bijele Kuće, a kontroliraju ga Trumpovi Republikanci, pa bi to mogao biti njegov spas.

Podijeli