Cure novi detalji u aferi ‘‘vjetroelektrane‘‘

Cure novi detalji u aferi ‘‘vjetroelektrane‘‘

Podijeli

Svakodnevno cure novi detalji iz afere ”vjetroelektrane”, u kojoj je uhićena bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Istražitelji su je mjesecima tajno nadzirali, a Rimac je u automobilu pronašla bubu i tako kompromitirala akciju. Iscurili su i prvi transkripti, a mi smo stručnjaka za sigurnost pitali koja su to najpogodnija mjesta za prisluškivanje.

Josipu Rimac USKOK, između ostalog, sumnjiči za pogodovanje tvrtki C.E.M.P oko izgradnje vjetroelektrane na lokaciji Krš-Pađene. Čelni ljudi te tvrtke Milenko Bašić i Dragan Stipić nudili su Rimac mito u zamjenu za pomoć kod ishođenja uporabnih dozvola. Pritiskala je tako Rimac i ministra državne imovine Marija Banožića. Evo kako je on to komentirao za N1:

”Nije vam to ništa neuobičajeno da u svakom od predmeta gdje je vlasnik Republika Hrvatska da vas netko pokuša kontaktirati i stvoriti nekakvu povoljniju poziciju za investitora.”
U ministarstvu državne imovine joj nisu htjeli udovoljiti pa se Rimac okrenula Hrvatskim šumama. Istražitelji su je snimili i kako se svojim utjecajem oko vjetroelektrana hvali prijatelju koji je posjetio u njezinoj kući u Vodicama. ”Treba zaraditi i sve isfinancirati”, rekla je.

Iscurio je i transkript u kojem Rimac kontaktira Ružicu Njavro, tajnicu kabineta ministrice poljoprivrede.

”Ante ti je rekao sljedeće, da mi to poguramo, da on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500.000 kuna što se tiče… kad prođe. Sad ti je poslao da imaš za Uskrs.”
Detalj koji je možda najviše odjeknuo u ovoj priči je uređaj za prisluškivanje koji je bivša gradonačelnica Knina pronašla u automobilu, odnosno unajmila je stručnjake za to. Stručnjak za sigurnost Mate Laušić za Media servis kaže – automobil je izuzetno pogodan za prisluškivanje.

”Vozila su mjesta gdje se vode vrlo interesantni razgovori, vrlo su idealna. Pa i kad nema suvozača, tu je korištenje mobitela tijekom vožnje.”

Problem je – kada bubu ugraditi u nečiji automobil?

”Najveći je problem kada ugraditi to u automobil. Vrlo često se koristi kada automobil ide na servis”, dodao je Laušić.

​Među najpogodnijim mjestima za postavljanje ”bubice” su maske rashladnog sustava u vozilu, kaže Laušić. A koliko je jednom laiku teško pronaći ovog malog uljeza u automobilu?

”Ne može se to tako slučajno naići. Postoje specijalizirane tvrtke koje su registrirane i to nije ništa ilegalno, taj protuprislušni pregled. To danas koriste mnoge tvrtke.”Podsjetimo, Josipi Rimac je određen jednomjesečni pritvor, a USKOK u istrazi želi ispitati 49 svjedoka. Zanimljivih transkripata će zasigurno biti još.

Podijeli