Četrdeset godina Bibliobusne službe čakovečke knjižnice ‘Nikola Zrinski’

Četrdeset godina Bibliobusne službe čakovečke knjižnice ‘Nikola Zrinski’

Podijeli

Četrdeset godina kulture u pokretu Bibliobusne službe Međimurske županije“ naziv je izložbe koja je u ponedjeljak otvorena u izložbenom prostoru čakovečke Knjižnice „Nikola Zrinski“. Izložbu su, u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, otvorile ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan i knjižničarka Dina Kraljić, voditeljica Županijske matične službe.

Izložba obuhvaća novinske članke i fotografije iz svih četiri desetljeća rada Bibliobusne službe, kao i prikaz aktualnih aktivnosti i djelatnika.  U zelenoj „knjižnici na kotačima“ koja danas obilazi čak 32 stanice diljem Međimurja, rade knjižničar Davor Šopar i pomoćni knjižničar Miljenko Domjanić. Fond Bibliobusa čini 11.000 jedinica knjižnične građe, pretraživ je i putem on-line kataloga, a osim literature za djecu i odrasle, čine ga i DVD igrani, crtani i dokumentarni filmovi.

Iako počeci Bibliobusne službe u Čakovcu sežu još u daleko 1957. godinu kada su se knjige u sela razvozile u sanducima, prvi autobus kupljen je 1979. godine, a sadašnje vozilo stiglo je 2003. godine. Bibliobus obilazi sva ona mjesta u Međimurju u kojima nema knjižnice, pa i dječje vrtiće te domove za starije.

Osim što je otvorena ova izložba, na Trgu Republike u Čakovca mogao se u ponedjeljak prijepodne vidjeti i Mini festival bibliobusa kada su čakovečkoj Knjižnici u goste stigli kolege iz nekoliko gradova susjednih županija. Nakon otvorenja ove izložbe, program Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici „Nikola Zrinski“ u Čakovcu, nastavlja se predstavljanjem novog kola Biblioteke Insula, u utorak, 12. studenog u 18 sati.

Podijeli