Četiri stvari koje nikako ne smijete reći na razgovoru za posao

Četiri stvari koje nikako ne smijete reći na razgovoru za posao

Podijeli

Razgovor za posao je poprilično stresna situacija u kojoj su ljudi skloni izgovoriti svašta.

Toga su uglavnom svjesni i poslodavci pa obično ne mare za neke sitne propuste ili nepromišljene izjave, no postoje neke stvari preko kojih ne prelaze. O čemu je točno riječ, za časopis Glamour otkrili su poslovni stručnjaci Dale Williams i Sinead Bunting koji izdvajaju četiri stvari koje nikako ne biste trebali reći kada se nađete oči u oči s potencijalnim poslodavcem.

Ne navodite perfekcionizam kao manu

Ovim starim trikom nećete nikoga impresionirati. Svaki poslodavac već je bezbroj puta na razgovoru za posao čuo ovu “manu” koja ja zapravo prednost i to sigurno nije nešto čime ćete ga osvojiti, dapače, zbog toga bi vas mogao i odbiti. I ovom slučaju, kao i u većini situacija u životu, najviše se isplati biti iskren. Poslodavac će uvijek više cijeniti nekoga tko otvoreno priča o svojim manama od onoga tko ističe samo svoje prednosti.

Ne ogovarajte bivšeg šefa

Ako ste na bivšem poslu imali groznog šefa, vjerojatno ćete na razgovoru za novi posao doći u napast da ga ogovarate. No od toga biste se trebali pokušati suzdržati jer time sigurno neće impresionirati svog novog potencijalnog šefa. Ako vam pak slučajno izleti neka loša riječ, pokušajte je ublažiti nečim pozitivnim, savjetuju stručnjaci.

Nemojte reći da vam je to jedina opcija

Poslodavcu nikada ne smijete otkriti da je to jedini posao za koji ste se prijavili i puno je bolje reći da razmatrate i druge opcije, čak i ako to nije istina. Da, znamo, maloprije smo vam rekli da je najbolje biti iskren, no ovakva laž neće naštetiti potencijalnom poslodavcu, a vama će povećati šanse za posao. Usto, stručnjaci ističu da bi poslodavac mogao pomisliti i da ste neambiciozni ako kažete da vam je to jedina prijava za posao.

Ne spominjite godišnji odmor

Na razgovoru za posao je uobičajeno pričati o uvjetima rada i plaći, no dok niste sigurni da ste dobili posao, preskočite temu godišnjeg odmora, piše Index.

Podijeli