Čemu zapravo služe crne točkice na vjetrobranskom staklu?

Čemu zapravo služe crne točkice na vjetrobranskom staklu?

Podijeli

Jeste li se ikad zagledali u vjetrobransko staklo na svom automobilu i uočili niz crnih točkica uz njegov rub? Crne točkice tamo su s razlogom, a nazivaju se frit traka.

Iako mnogi ljudi smatraju kako crne točkice pomažu u hvatanju signala antene i da u sebi imaju neke senzore, to naravno, nije istina, piše Zagreb Info.

Frit traka je nevjerojatno tvrda boja upečena u vjetrobransko staklo. Očvršćuje ljepilo koje spaja staklo s okvirom vozila. Naravno, mogli biste jednostavno zalijepiti staklo za taj komad metala, ali poznato je da se staklo vrlo teško lijepi za druge površine. S druge strane, frit traka se odlično lijepi.

Kako frit traka sama po sebi ne izgleda lijepo, proizvođači su odlučili dodati točkice. No ne samo zbog toga. Pojedini proizvođači proširili su ovu točkastu traku između štitnika za sunce koji se nalaze kod vozača i suvozača kako bi stvorili dodatnu zaštitu od sunčevih zraka tijekom vožnje.

Postoji i treći razlog zbog kojeg je frit traka točkasta. Brze promjene temperature i ekstremne temperature mogu biti štetne za vjetrobransko staklo. Crna boja frit trake zagrijava se brže od ostatka stakla pa je važno da ona “blijedi”, umjesto da naglo završi. Da nema točkica, zbog velike vrućine staklo bi se moglo izobličiti.

Podijeli