Čelnici svjetskih gospodarstva pozvali na suradnju u borbi protiv pandemije

Čelnici svjetskih gospodarstva pozvali na suradnju u borbi protiv pandemije

Podijeli

Posebni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19 David Nabarro predvidio je treći val pandemije u Europi početkom sljedeće godine, ako vlade ponove, kako je rekao, neuspjeh da učine nužno u sprečavanju drugog vala zaraze. A svjetske vlade se ovaj vikend bave rješavanjem trenutnih problema drugog vala.
Na sammitu skupine G20, okupljeni videovezom, čelnici 20 najvećih svjetskih gospodarstva, istaknuli su važnost suradnje u odgovoru na pandemiju COVIDA-19 te dostupnost cjepiva za sve. Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je njihova cjepiva svim zemljama koja ih trebaju. Podsjetimo, Rusija već ima registrirana dva cjepiva, ali još ni jedno nije u masovnoj primjeni.

“Rusija je naravno spremna ponuditi cjepiva zemljama koje ga trebaju. Prvo registrirano cjepivo je Sputnik V, drugo EpiVac koje su razvili u centru Novosibirsk, a treće stiže ubrzo.”

Francuska će sljedećih tjedana početi ublažavati mjere karantene u tri faze kako bi izbjegla novo širenje epidemije. Francuski predsjednik Emmanuel Macron se zalaže za ravnopravnost u podijeli cjepiva.

“Tu je jedna druga bitka za koju moramo biti spremni. Mi moramo biti spremni kada cjepivo bude na tržištu da bude dostupno svima,a ne samo bogatima.”

Britanski premijer Boris Johnson poziva na zajedništvo u borbi protiv pandemije.

“Jedino ujedinjenim snagama i suradnjom možemo pobjediti ovaj virus. Naše sudbine su u rukama svih nas”

Kineski predsjednik Xi Jinping spreman je na suradnju u istraživanju i proizvodnji te distribuciji cjepiva te poziva na jačanje potpore Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. S time se složila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dodajmo kako se sve više njemačkih političara na saveznoj i pokrajinskoj razini zalaže za produljenja mjera zatvaranja i nakon 30. studenog.

“Trebamo pouzdano financiranje, bolju suradnju, veću neovisnost. G20 može pružiti važnu, uistinu ključnu potporu na tom području. Ako zajednički djelujemo širom svijeta, možemo kontrolirati i prevladati virus i njegov utjecaj. Vrijedno je udvostručiti napore da to postignemo”, poručila je Merkel.

Inače, danas je 22 godine kako je Angela Merkel kao prva žena preuzela kancelarsku funkciju. Nitko osim Helmuta Kohla nije u poslijeratnoj Njemačkoj tako dugo bio na vlasti.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) izdala je odobrenje za žurnu uporabu terapije antitijelima COVID-19 tvrtke Regeneron Pharmaceuticals, Inc. Tretman antitijela protiv COVID-19 koji je korišten i kod američkog predsjednika Trumpa, odobren je za osobe koji još nisu hospitalizirane, ali imaju visok rizik od virusa. Tvrtka je priopćila kako očekuje da će do kraja ovog mjeseca biti pripremljene doze liječenja za oko 80 000 pacijenata, a nakon toga za pola milijuna pacijenata do kraja siječnja. U Sjedinjenim Državama koronavirusom je zaraženo više od 12 milijuna ljudi.

Podijeli