Čelnica EK-a Ursula von der Leyen održala prvi govor o stanju Europske...

Čelnica EK-a Ursula von der Leyen održala prvi govor o stanju Europske unije

Podijeli

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svom prvom govoru o stanju Europske unije predstavila je prioritete za sljedeću godinu i osvrnula se na svoj dosadašnji mandat koji je obilježila pandemija koronavirusa.
Pohvalila se jedinstvenim pristupom zemalja članica, nakon početnih nekoordiniranih odgovora na pandemiju, istaknuvši suradnju država i uspostavu fonda za oporavak teškog 750 milijardi eura te programa za očuvanje radnih mjesta SURE. Zdravstvena kriza zahtjeva jačanje zdravstvenih politika, rekla je Von der Leyen.

“Za mene je kristalno jasno. Moramo izgraditi snažniju Europsku zdravstvenu uniju. Vrijeme je za to. I da to pretočimo u stvarnost moramo izvuči lekcije iz ove krize i moramo naš program EU za zdravstvo osigurati za buduće ugroze.”

Predložila je jačanje europskih zdravstvenih institucija i formiranje nove agencije za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj – BARDA-e i stvaranje strateških zaliha medicinske opreme. Naglasila je i da treba raspraviti davanje većih ovlasti Bruxellesu oko zdravstvenih politika dođe li do neke nove zdravstvene krize.

Što se tiče ekonomske krize Von der Leyen je rekla da financijska potpora državama članicama ne smije stati i najavila je uspostavu okvira za minimalnu plaću u Europi. Smatra da EU mora iskoristiti ovu situaciju za ekonomske reforme i istaknula je važnost jedinstvenog tržišta za napredak Unije.

“Moramo srušiti prepreke jedinstvenom tržištu, smanjiti birokraciju i vratiti četiri slobode u potpunosti i što prije. Ključno za to je da Schengensko područje slobodnog kretanja u potpunosti funkcionira i predložit ćemo novu strategiju za budućnost Schengena.”

Moramo gledati i što nakon ove krize, poručila je Von der Leyen i naglasila važnost suočavanja s klimatskim promjenama te je zato Europska komisija predložila da se poveća cilj smanjivanja emisija štetnih plinova do 2030. s 40 na 55 posto. “Nekima je to premalo, nekima previše”, rekla je.

“Postignemo li taj cilj EU će biti na putu prema klimatskoj neutralnosti do 2050. i ispunjavanju naših obveza iz Pariškog klimatskog sporazuma. Svjesna sam da mnogi naši partneri nisu blizu tome, ali mi moramo voditi. Za nas je cilj za 2030. ambiciozan, ostvariv i dobar za Europu. Mi to možemo.”

Kako bi osigurali zelene politike 37 posto fonda za oporavak bit će uloženo u Europski zeleni plan, najavila je Von der Leyen. Naglasila je i potrebu za snažnijim poticanjem digitalnih inovacija, jer, kako je rekla, zamislite pandemiju bez svih digitalnih postignuća.

Komentirajući vanjsku politiku Europe obrušila se na Kinu, Rusiju, Bjelorusiju i Tursku i istaknula da Europa mora prozivati kršenje ljudskih prava. Kritičarima sporih odgovora EU-a je poručila da omoguće da oni budu doneseni većinom glasova čelnika zemalja članica, a ne kao do sada zahtijevati jednoglasnu podršku. Prozvala je i neke europske lidere zbog jednostranog zatvaranja granica. Von der Leyen je poručila da će EU uvijek cijeniti partnerstvo sa SAD-om iako se ne slažu uvijek s odlukama Bijele kuće. Jedan od najglasnijih apluza tijekom govora zaradila je dok je upozoravala bivšu članicu Ujedinjeno Kraljevstvo oko kontroverznog prijedloga zakona kojim želi zaobići dogovor o rastanku.

“EU i UK zajedno su dogovorili da je to najbolji i jedini način da se osigura mir na irskom otoku i nikada nećemo odustati od toga. Dogovor su ratificirali europski i britanski parlament i ne može biti jednostrano promijenjen, zanemaren ili neprimijenjen. Ovo je stvar zakona, vjerodostojnosti i dobre vjere.”

Poručila je Britancima da ne prekrše međunarodne zakone citirajući bivšu britansku premijerku Margaret Thatcher.

“Podsjećam vas na riječi Margaret Thatcher. Citiram: ‘Britanija ne krši dogovore. To bi bilo loše za Britaniju, loše za odnose s ostatkom svijeta i loše za sve buduće trgovinske sporazume.‘ Kraj citata. To je bilo istinito tada, kao što je i danas.”

Pozvala je na solidarnost oko migracija i veću uključenost svih država članica. Upozorila je i na kršenje vladavine prava i najavila plan za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana, čija budućnost, kako je rekla, leži s Europskom unijom.

Između ostalog najavila je i inicijativu za borbu protiv rasizma i prozvala Poljsku zbog novih regulativa u nekim regijama koji diskriminiraju LGBTQ zajednicu.

“Želim biti kristalno jasna. Zone u kojima je zabranjena LGBTQ zajednica su zone u kojima je zabranjeno čovječanstvo i njima nije mjesto u našoj Uniji.”

“Moramo zajedno raditi na jačanju Europe kako bi izgradili svijet u kojem želimo živjeti”, zaključila je Von der Leyen.

“Živjela Europa.”

Njezin govor bio je najduži o stanju Europske unije odkad su se počeli održavati prije deset godina. Njihovo održavanje potaknuto je sličnim govorom o stanju nacije koji svake godine američki predsjednik daje u Kongresu. Za razliku od posljednjeg stanja nacije kojeg je predstavio Trump na kraju obraćanja Von der Leyen nitko nije potrgao svoju kopiju govora.

Podijeli