Čekaju se rezultati istrage u HE Dubrovnik

Čekaju se rezultati istrage u HE Dubrovnik

Podijeli

Nakon pronalaska tijela trećeg radnika HE Dubrovnik, sve angažirane službe održale su konferenciju za novinare. I dalje se čekaju pojedinosti nesreće, koje bi trebale otkriti uzroke tragedije.

Pronalaskom tijela trećeg radnika u odvodnom kanalu HE Dubrovnik sinoć je okončana četverodnevna opsežna potraga u kojoj su sudjelovale brojne službe, od vatrogasaca, HGSS-a i raznih rodova policije. Načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je:

“Sam požar koji je buknuo, i koji će biti predmet istrage, diktirao je dinamiku potrage unutar, ali i izvan hidroelektrane.”

Pavličević je rekao da je četiri dana u potrazi za radnicima, u iznimno teškim uvjetima, sudjelovalo više od stotinu ljudi, kao i da je obdukcijom utvrđeno da su dvojica radnika umrla od utapanja. Županijski zapovjednik vatrogasaca Stjepan Simović podsjetio je na iznimno teške uvjete gašenja požara, koji je izbio u tunelu:

“Važno je bilo naći izvor paljevine i požara. Krenuli smo s ekipom koja će gasiti i s ekipom koja traži stradale i koja ventilira sustav. Dim je bio takav da smo se držali za ruke da bismo se mogli kretati.”

“Nama je izrazito žao što se to dogodilo i naša sućut ide obiteljima, HEP-u i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Žao nam je zbog toga i očekujemo da istraga pokaže razloge ove tragedije.”

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić rekao je:

“Istraga o tom slučaju u nadležnosti je Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku i PU Dubrovačko-neretvanske, i kad završi, rezultati će biti predstavljeni javnosti. Još jednom želim izraziti sućut i napominjem da je istraga u nadležnosti odvjetništva u Dubrovniku i PU Dubrovačko-neretvanske.”

Detalji nesreće bit će poznati nakon završetka istrage koju provodi općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, a zbog smrti trojice radnika u županiji je sutra proglašen dan žalosti.

Podijeli