Čavlović: Vodostaji Korane i Kupe tijekom večeri bi trebali dosegnuti maksimum

Čavlović: Vodostaji Korane i Kupe tijekom večeri bi trebali dosegnuti maksimum

Podijeli

Uz obilnu kišu i jak vjetar, u Hrvatskoj su na red došli i problemi s porastom vodostaja. U 15 sati rijeka Korana je kod Karlovca dosegla 780 centimetara i proglašeno je izvanredno stanje. Na karlovačkom području poplavljeno je 20-ak kuća.

Na Korani i Kupi kod Karlovcu na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Zoran Čavlović iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

“Ovo su vodostaji koji trenutno vrhune oko maksimalnih vrijednosti. Oni bi trebali negdje tijekom večeri doći do maksimuma. Dobro je što ni danas nije bilo značajnije oborine, a ni sutra se ne očekuje. Dakle, polako bi se rijeke trebale počet smirivati”, rekao je Čavlović.

I na Uni u Hrvatskoj Kostajnici na snazi su mjere obrane od poplava, no zasad nema neposredne opasnosti za stanovnike. Čavlović ističe da u narednim satima možemo očekivati porast vodostaja rijeke Save od Jasenovca do Županje.

“Očekujemo od Jasenovca do Županje redovne mjere obrane od poplave. Prognozirana vrijednost u Županji je negdje oko 960, 980 centimetara što je skoro 2 metra niže od vodostaja kojeg smo imali 2014. godine kada je bila ona katastrofalna poplava koju smo imali na području Županjske posavine”, rekao je.

Zbog rekordno visokog vodostaja Mrežnice, poplavljeno je 20-ak kuća na području Duge Rese. U popodnevnim satima obišao ih je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Odgovornost za obranu od poplava ministar je prebacio na svoje prethodnike. Kao dugoročno rješenje najavljuje Zakon o obrani od poplava na području rijeke Kupe, temeljem kojeg se rješavaju imovinsko-pravni odnosi kako bi se stupilo u radove na novom sustavu.

Radovi na novom sustavu trebali bi biti gotovi do kraja 2023, istaknuo je ministar.

Podijeli