Cappelli iz Londona najavljuje povećanje kvota za strane radnike i nove aviolinije

Cappelli iz Londona najavljuje povećanje kvota za strane radnike i nove aviolinije

Podijeli

Drugi je dan Svjetskog turističkog sajma u Londonu na kojem se predstavlja i hrvatska delegacija. Ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić odradili su niz susreta i sastanaka s ministrima Cipra, Albanije, Španjolske, Grčke i Velike Britanije. Danas su na redu bili važni partneri – avioprijevoznici.

Procjenjuje se da će u tri dana londonski sajam obići više od 50 tisuća predstavnika turističke i poslovne javnosti. Mnogi od njih zavirili su i na hrvatske štandove kako bi dogovorili nove poslove.
“Mi nudimo aktivan odmor u Dubrovniku i na cijeloj jadranskoj obali, koju naši klijenti vole.”

“Ponosan jer sam jedan od najvećih posrednika za turiste iz dalekog istoka koji dolaze u Hrvatsku, počevši od Zagreba, Rovinja, Dubrovnika, Plitivica.”

Ministar turizma Gari Cappelli odradio je pak sastanke s važnim partnerima – avioprijevoznicima.

“TUI u svakom slučaju ide u danje investicije, od Brača do svih drugih. Preuzet će dio putnika Thomasa Coili smo jasni, u to ne sumnjamo i zainteresirani su da dignu više letova. Što se tiče Ryanaira bili smo jasni – potpora da, ali u paketu mora ići i Osijek, jer želimo razvijati kontinent. Tako da u tom paketu svakako mora biti linija između Velike Britanije i Osijeka. Po njihovim najavama, oni žele pojačati Ryanair i tu je veliki optimizam”

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić dodaje kako se inzistrira na tome da se sezona letenja produži.

“Za sljedeću godinu gotovo svi avioprijevoznici najavljuju ranije letove, oko Uskrsa. Ti letovi završili bi krajem listopada, početkom studenog.”

Ministar Cappelli je ponovio kako iduće godine očekuje rast turizma oko 3 posto, ali i financijsko povećanje oko 5 posto. Najavio je novosti vezane uz povećanje kvota stranih radnika. Novi zakon o stranim radnicima, na izglasavanju u Saboru bi se trebao naći već u ožujku.

“Mi ćemo već ovih dana na Vladi donijeti odluku o kvotama, ne manje od 30 tisuća mogućih kvota u turizmu. Tako da tamo gdje nema radnika, već ovaj mjesec mogu početi s ugovaranjima i dovesti radnu snagu.”

Cappelli se sastao s kolegama ministrima Cipra, Albanije, Španjolske, Grčke, Portugala i Velike Britanije. Španjolska se, kaže, posebno zainteresirala za sustav e-visitor.

“Oni su bili oduševljeni. Nije im bilo jasno kako svaki dan možemo dati točnu, preciznu informaciju koliko gostiju ima u kom hotelu, dakle sve moguće hotele. Oni su mi pokazali da to rade kroz Državni zavod za statistiku.”

Podijeli