Capak: Po svemu sudeći produžit će se trajanje imuniteta na 6 mjeseci

Capak: Po svemu sudeći produžit će se trajanje imuniteta na 6 mjeseci

Podijeli

U zemlji je u posljednja 24 sata zabilježeno 1973 nova slučaja zaraze koronavirusom čime se broj aktivnih slučajeva približio brojci od 20 tisuća. Preminulo je 45 osoba.
Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak analizirao je gdje nas ovakve brojke statistički pozicioniraju, u odnosu na ostatak zemalja Europske unije.

”S ovim brojkama smo došli do incidencije od 876, to je dakle 14-o dnevna stopa na 100.000, koja nas sad stavlja na 24. mjesto na ljestvici zemalja Europske unije. Što se tiče mortaliteta i dalje smo na 13. mjestu sa stopom smrtnosti od 319 na milijun stanovnika.”

Na bolničkom liječenju je 2060 pacijenata, od toga ih je na respiratoru 235. O zdravstvenom biltenu zaraženih izvjestila je dr. Alemka Markotić.

“Ima puno više onih koji imaju upale pluća nego što je to bilo u prvom valu. Moramo biti svi svjesni, i zdravstveni djelatnici također, da ovo neće proći za par tjedana, da ćemo imati nekoliko mjeseci iznimno visoki pritisak oboljelih.”

Mediji su danas objavili informaciju da je Oxfordsko cjepivo protiv koronavirusa, tvrtke AstraZeneca, od 70 do 90 posto učinkovito. Hrvatska je naručila 2,7 milijuna doza tog cjepiva. Krunoslav Capak tvrdi da se prilikom naručivanja cjepiva nije moglo znati koliko će se učinkovitim pokazati cjepiva pojedinih tvrtki.

“Mi smo se priključili svim drugim zemljama Europske unije koje su ušle u zajedničku nabavu. Oxfordsko cjepivo je, s obzirom da je bilo prvo i najizglednije da će se registrirati, prvo ponudilo ugovor. Informacije koje možete dobiti o tim cjepivima su ograničene i naravno da je Hrvatska, s obzirom da je to bilo najizglednije, tražila najviše upravo tog cjepiva, a najviše ga je bilo u tom momentu na raspolaganju.”

Capak je istaknuo kako će građani i nakon dolaska cjepiva morati još neko vrijeme nositi maske, a maske moraju nositi i oni koji su preboljeli koronavirus, to jest oni koji imaju imunitet. Imunitet traje tri mjeseca od zaraze, no to bi se trajanje moglo produžiti, objašnjava Capak.

“Mi smo sada naručili od stručnjaka koji se bave tim područjem, dakle od epidemiološke struke, da nam predoče znanstvena istraživanja koje se odnose na to. Na sljedećoj sjednici Ekspertne Ministarstva zdravstva će se o tome raspravljati. Po svemu sudeći produžiti će se trajanje imuniteta jer sada imamo podatke u literaturi da imunitet traje šest mjeseci.”

Građani koji imaju imunitet ne moraju ići u samoizolaciju ukoliko im se utvrdi kontakt sa zaraženom osobom. Dodajmo da je u samoizolaciji trenutno više od 40 tisuća građana. Grad Zagreb je pak danas krenuo s brzim antigenskim testovima. Dr. Vjekoslav Jeleč objasnio je što se događa kada je nalaz takvog testa negativan.

“Sadašnji epidemiološki protokol podrazumijeva da se za dva dana ponovi brzo antigensko testiranje, a liječnik obiteljske medicine može odlučiti, ukoliko postoje neki elementi koji su indikativni, da se eventualno ide i prije na antigenska testiranja.”

Narudžbe za besplatno brzo testiranje primaju se na online platformi brzitest.com.hr.

Podijeli