Capak o turističkoj sezoni: Naše destinacije su sigurne

Capak o turističkoj sezoni: Naše destinacije su sigurne

Podijeli

U Hrvatskoj nema novooboljelih od koronavirusa, epidemiološka slika u zemlji je i dalje povoljna, no još nije proglašen kraj epidemije. U međuvremenu, Stožer priprema dokument kako postupati s eventualno zaraženim turistima.
Epidemiološka slika u zemlji je više nego zadovoljavajuća, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


“To se nije dogodilo slučajno. Stožer je poklonio vjeru struci i u sinergiji svih, građana, struke, politike, Vlade i vas medija postigli smo rezultate koje smo postigli.”

No Stožer još nije proglasio kraj epidemije. Kada bi mogao? Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak:


“Za epidemiologe epidemija je gotova kada prođe 14 dana od posljednjeg slučaja. Ukoliko dođe do proboja negdje ili ako nam se dogoditi nekakvo žarište još uvijek oko toga trebamo biti oprezni, ali dakako da ćemo čim ne bude cirkulacije virusa u autohtonoj našoj populaciji razmišljati o tome.”

Zrno sumnje i dalje je prisutno u javnosti jer i dalje nisu javno objavljeni izvještaji o Domu za starije i nemoćne u Splitu, u kojem je umrlo 18 zaraženih štićenika doma.


“Zbog toga jer je Županijsko odvjetništvo u Splitu dalo drugačiji nalaz, i zbog toga smo se upravo obratili glavnoj državnoj odvjetnici. Nismo dobili odgovor.”

Kada je riječ o turističkoj sezoni, Capak je poručio da je cilj zaštiti turiste, ali i građane.


“Naše destinacije su sigurne. Mi smatramo da imamo dovoljno kapaciteta u slučaju unosa virusa.”

Otvaranje Hrvatske za turiste dvosjekli je mač. Što ako nam se prilikom posjeta zaraze turisti.


“U Ministarstvu zdravstva imali smo prvi sastanak ekpertne skupine kriznog Stožera koji je razrađivao načine postupanja s turistima koji bi eventualno oboljeli. Dokument bi trebao biti objavljen do kraja tjedna.”

A kako bi Hrvatska još efikasnije odgovorila na sve eventualne buduće krize, ulaže se u sustav civilne zaštite. Za Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama osigurano je 63 milijuna kuna, a projekt je sufinanciran s 54 milijuna kuna europskih sredstava. Ugovori su potpisani u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Podijeli