Čak ako u proljeće i dobijemo cjepivo, život se neće vratiti u...

Čak ako u proljeće i dobijemo cjepivo, život se neće vratiti u normalu

Podijeli

Čak ako se proizvede cjepivo protiv koronavirusa, život se na proljeće neće vratiti u normalu, upozorila je grupa vodećih znanstvenika.

Cjepivo se često u ovoj situaciji doživljava kao sveti gral koji će taj čas zaustaviti epidemiju. Međutim, u izvještaju znanstvenika koje je prikupilo Kraljevsko društvo za unaprjeđenje prirodnih znanosti u Londonu, stoji da moramo biti realistični oko cjepiva, prenosi N1.

Upozoravaju da se epidemiološke trebaju postepeno ublažavati jer bi procjepljenje moglo trajati godinu dana, prenosi BBC.

“Cjepivo pruža nadu za okončanjem pandemije, no znamo da je povijest razvoja cjepiva ispunjena nizom pogrešaka”, rekla je dr. Fiona Culley iz Nacionalnog instituta za bolesti srca i pluća.

Među znanstvenicima vlada optimizam jer se stvari odvijaju velikom brzinom. Više od 200 vrsta cjepiva protiv koronavirusa razvija se diljem svijeta. No, iz Kraljevskog društva upozoravaju da bi to mogao biti duži proces.

“Kad cjepivo postane dostupno, to ne znači da će svi ljudi primiti cjepivo u roku od mjesec dana. Govorimo o šest, devet mjeseci, možda i godini dana”, rekli su i dodali: “Nema šanse da će se život iznenada u ožujku vratiti u normalu.”

Prvi rezultati razvoja cjepiva pokazuju da ona potiču odgovor imunosnog sustava, ali studije još nisu dokazale da je to dovoljno da bi pružilo kompletnu zaštitu od covida-19.

Podijeli