Butković o pregovorima sa sindikatima: Ima puno nereda, nemam dokaz da poslodavci...

Butković o pregovorima sa sindikatima: Ima puno nereda, nemam dokaz da poslodavci koriste radnike

Podijeli

Sindikati u prosvjeti, zdravstvu, javnolinijskom prijevozu – svi traže povećanje plaća i rješavanje problema u svom sektoru. Javni prijevoznici i autobusni vozači žele granski kolektivni ugovor, povećanje plaća i status služene osobe, inače prvog dana nastave, 9. rujna idu u štrajk. Primio ih je resorni ministar Oleg Butković, kažu sastanka je bio kosntruktivan, ali upozoravaju – od priče nemaju ništa, žele rezultate.

Uoči sastanka u resornom ministarstvu predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Anto Jelić za Media servis je ponovio njihove zahtjeve:

“Da se riješi tržište u RH, da se može napraviti granski kolektivni ugovor, da se povećaju plaće, da vozač dobije status službene osobe, odnosno da se pri napadu na vozača vodi postupak po službenoj dužnosti. To su naši zahtjevi od kojih sigurno nećemo odustati. “.Tvrde, sastanak s Butkovićem je bio konstruktivan, ali njih zanimaju rezultati.Predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović:


” Kod nas je, nažalost, još uvijek veliki nered. Naši propisi u prijevozu nisu uređeni. Imamo određene prijevoznike koji super žive i bogate se na račun onih koji održavaju nerentabilne linije. To se ne bi smjelo događati”.Netko mora preuzeti odgovornost, dodaje Meštrović:

“Krajnji rok je 30. studenoga 2019. do kada ugovori moraju biti sklopljeni po zakonu koji je donesen u Saboru. Ono što je nas nagnalo da radnike obavijestimo da im nećemo moći povisiti plaće, što oni očekuju, jest to što se ništa ne događa”.Vozači su u petak već održali 10-minutni štrajk upozorenja, a najavili su i generalni štrajk prvog dana nastave. Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak:

“Mi ćemo vidjeti do 9.9., ili bar par dana prije ako će sve to ići. Mi smo i dalje u pripremi, ako to bude potrebno, da organiziramo štrajk”.’Ima puno nereda u ovom sektoru’, priznao je ministar Butković. A na pitanje pod prijetnjom štrajka koriste li poslodavci vozače da vrše pritisak na Vladu, odgovara:

“Nemam dokaze za to, ali ako je to tako to nije dobro. Sindikati moraju biti neovisni. Vlada njima nije poslodavac i ne možemo im mi povisiti plaće”.No dodaje tu je riječ o širem problemu i da Vlada, odnosno Ministarstvo mora krenuti implementirati s modelom javne usluge koji je u Zakonu.

“Na ovo što država sada izdvaja oko 400 milijuna kuna za prijevoz učenika i srednjoškolaca mislim da neće biti potrebno još dodatna velika sredstva da bi sve profunkcioniralo. To su oni preliminarni podaci, ali nama trebaju županije dostaviti svu mreu linija da vidimo koji su to stvarni kilometri i potrebe u županijama” . Rekao je sindikatima da će se založiti kod ministra pravosuđa da vozači postanu službene osobe. Hoće li to i uspjeti? Dražen Bošnjaković kaže:

“Vidjet ćemo. Mi smo u izmjenama ZKP-a i imamo određene odredbe koje jamče zaštitu svima, ne morate biti službena osoba, ako vam netko prijeti i ako bilo tko pokuša kakvo kazneno djelo postoji odredba po kojoj ste vi zaštićeni. U svakom slučaju pokušat ćemo iznaći rješenje”.

Podijeli