Brodosplit Nizozemcima isporučio kruzer, poništena državna jamstva od 36 milijuna eura

Brodosplit Nizozemcima isporučio kruzer, poništena državna jamstva od 36 milijuna eura

Podijeli

Napokon dobre vijesti iz brodogradnje. Brodosplit je isporučio polarni kruzer nizozemskoj kompaniji Oceanwide Expeditions čim je poništeno državno jamstvo države Brodosplitu u vrijednosti od čak 36 milijuna eura. Ministar gospodarstva Darko Horvat i vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak:
“Jedan dobro odrađeni posao. Kada dođete u priliku čuti zadovoljnog naručitelja koji u istom trenutku kada preuzima brod potpisuje ugovor za izgradnju sljedećeg, to nudi perspektivu, odnosno nudi vjeru da se u Hrvatskoj brodovi mogu graditi i isporučivati na vrijeme i da se ugovori koji se sklapaju mogu poštivati.”

“Napravljen je u novom softveru, u restrukturiranom škveru. Napravljen je na vrijeme, u budžetu, sa dobiti, u kvaliteti da smo dobili sada narudžbu za još jedan isti brod, što dokazuje kvalitetu i da je kupac zadovoljan, tako da mi je stvarno izniman ponos da smo danas ovdje, da smo pokazali da se u Hrvatskoj može.”

Na drugom kraju Hrvatske brodogradnja propada. Uljanik u stečaju, 3. maj pred stečajem, a odluka Kineza još je na čekanju. Spekulira se da bi Debeljak ponovno mogao ući u tu kombinaciju. Evo što o tome kažu vlasnik Brodosplita i Horvat:

“Ključni dio naše ponude je bio da je Hrvatski narod ili porezni obveznik taj, koji želi nas da spasi. Vidjeli smo i sami da nije to jedna negativna klima u Hrvatskoj tako da apsolutno nema šanse da bi se mi gurali negdje. Ako se dogodi nekakva stvar da ću ja u svom srcu osjetiti da radim dobro i da će svi to dobro osjetit, opet će biti ‘Cinderella‘, opet ćemo štrajkati, nije problem. Ali za sada stvarno nemam taj osjećaj, niti blizu.”

“Ma gospodin Debeljak je imao jednu priliku ući u strateško partnerstvo. Mi smo razgovarali i pregovarali. Ti pregovori nisu završili na način kako smo, siguran sam, i jedna i druga strana željeli.”

Podijeli