Božinović predstavio prijedlog protokola između Hrvatske i Mađarske u graničnoj kontroli

Božinović predstavio prijedlog protokola između Hrvatske i Mađarske u graničnoj kontroli

Podijeli
Foto: eMedjimurje

Na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obrazložio je Prijedlog uredbe o objavi Protokola između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o provedbi Ugovora o obavljanju granične kontrole u cestovnom, željezničkom i vodnom prometu, priopćili su iz MUP-a.”Spomenuti ugovor već je doživio tri protokola kao provedbene akte, a izvorno je potpisan 2003. godine u Budimpešti. Zaključen je kako bi pojednostavio postojeći pravni okvir za obavljanje granične kontrole na hrvatsko-mađarskoj granici s glavnom zadaćom uspostave zajedničke granične kontrole na jednom mjestu i s jednim zaustavljanjem između Republike Hrvatske i Mađarske.

Upravo se uspostavom zajedničke granične kontrole postiglo povećanje protočnosti prelaska putnika i vozila preko državne granice, povećanje ukupne učinkovitosti obavljanja granične kontrole, smanjenje ukupnih troškova. 

S obzirom na dokazanost uspješne primjene donesena je odluka da se predloži izrada Uredbe o objavi Protokola, kojom bi on konačno stupio na snagu. Vlade je jednoglasno prihvatila Prijedlog.

Na današnjoj sjednici, potpredsjednik Vlade Božinović podnio je i Godišnje izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. godinu. 

Savjet za nacionalne manjine ima obvezu podnositi Vladi i Hrvatskome saboru Godišnje izvješće o utrošku sredstava za financiranje programa kulturne autonomije nacionalnih manjina.

Ovogodišnje izvješće je glede troškova transparentno, jer je iz svih stavki vidljivo koliko je koja manjina i za koje programe dobila sredstava. U tom smislu, iz Godišnjeg izvješća za 2019. proizlazi da je osigurano 36.460.157,00 kn, od kojih je utrošeno 99,62% .

Razlika od 136.737,92 kn vraćena u Državni proračun, dok je za nenamjenski potrošenih 220.914.39,00 kn, zatražen povrat u Državni proračun, a za 63.511,27 kn iz 2018. godine zatražena je prisilna naplata.

„S programskog aspekta, istaknuo bih da je od 1.130 prijavljenih, financirano ukupno 890 programa za 77 udruga i 124 podružnice, po bodovnoj listi, odnosno, prema programskim djelatnostima, za informiranje i izdavaštvo 100 programa, za amaterizam i manifestacije 786 programa te za provedbu manjinskih bilateralnih sporazuma  4  programa“, objasnio je potpredsjednik Vlade Božinović. 

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Zaključak”, stoji u priopćenju.

Podijeli