Bošnjaković najavio izmjene triju zakona za borbu protiv nasilja

Bošnjaković najavio izmjene triju zakona za borbu protiv nasilja

Podijeli

Premijer Andrej Plenković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministrica za demografiju Vesna Bedeković sastali se u Banskim dvorima s predstavnicama udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskoga nasilja te predstavnicama Inicijative #spasime, vezano uz izmjene kaznenog zakonodavstva u pogledu nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.Ministar Bošnjaković najavio je izmjene zakona koje bi na snagu trebale stupiti početkom sljedeće godine.

“Radi se o tri zakona – izmjenama Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom procesnom pravu. Sve što smo najavljivali da želimo napraviti, prezentirali smo udrugama. Pooštravamo ono kaznenu politiku, to je bio jedan od ciljeva”, rekao je Bošnjaković.

U udrugeama su zadovoljni jer kazne su povećane, pooštrava se kaznena politika, ali i dalje očekuju cjelovitu reformu. Maja Mamula iz Ženske sobe:

“Spolni odnošaj bez pristanka odlazi u povijest i briše se, kazna za silovanje je od 3 do 10 godina. To su izuzetno značajne promjene za nas i sve koji radimo s osobama koje su preživjele seksualno nasilje jer zakonodavac ovaj puta šalje jasnu poruku da je to ponašanje koje se više neće tolerirati”.

Ministrica demografije obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković najavila je pak osnivanje sigurnih kuća u šest županija koje ih nemaju te da će se do kraja godine pronaći privremeno rješenje.

Podijeli