Bošnjaci zahvalni: Posjet Ahmićima je značajna poruka

Bošnjaci zahvalni: Posjet Ahmićima je značajna poruka

Podijeli

Hrvatska predsjendica Kolinda Grabar-Kitarović na osobni je zahtjev u četvrtak posjetila Ahmiće i Križančevo selo kod Viteza u središnjoj Bosni i tamo odala počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim u sukobima Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993

Bez ikakve najave i uz najveću moguću diskreciju predsjednica Grabar-Kitarović s pratnjom obišla je Ahmiće i Križančevo selo, a novinari koji prate njen posjet tek su naknadno informirani o toj gesti koju je mogao zabilježiti samo službeni fotograf predsjedničina ureda.

Na spomen obilježja predsjednica je položila bukete cvijeća i poklonila se žrtvama a potom produžila ka Novoj Bili i Vitezu gdje je imala ranije najavljene susrete s gospodarstvenicima i zaposlenima u bolnici “Fra Mato Nikolić” čiji rad financijski pomaže hrvatska vlada.

Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić je kazao je lokalnim medijima kako se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku. “Ovo je veoma značajna poruka Grabar Kitarović koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava”, kazao je Husić kako ga citira portal Klix.

U napadu postrojbi HVO na Ahmiće sredinom travnja 1993. godine ubijeno je 116 civila bošnjačke nacionalnosti, uključujući 32 žene i 11 djece. U napadu Armije BiH na obližnje Križančevo selo u prosincu 1993. godine ubijena su 44 Hrvata među kojima su bili pripadnici HVO-a, ali i starci, žene i djeca.

Nakon što je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog ratnih zločina osudio šest bivših lidera Herceg-Bosne, bošnjački su dužnosnici i nevladine organizacije isticali kako bi posjet Ahmićima i odavanje počasti žrtvama koje su tamo ubijene imao veliki simbolički značaj koji bi pridonio pomirenju među narodima.

Na odavanje počasti žrtvama iz Ahmića predsjednicu Grabar-Kitarović javno je pozvao i bivši predsjednik Ivo Josipović koji je to osobno učinio ranije u vrijeme svog predsjedničkog mandata.

hr.n1info.com

Podijeli