Borna Ćorić: Jedna lasta ne čini proljeće!

Borna Ćorić: Jedna lasta ne čini proljeće!

Podijeli

Krajem prošle i početkom ove sezone, hrvatski je tenisač Borna Ćorić (23) od ukupno deset odigranih mečeva, upisao devet poraza i tek jednu pobjedu. A kako “jedna lasta ne čini proljeće”, tako ni pobjeda početkom godine na ATP kupu u Sydneyu nad četvrtim tenisačem svijeta i finalistom Australian Opena Dominicom Thiemom (26), nakon koje su usljedili novi porazi – nije puno značila. Borna je prije nekoliko dana u Buenos Airesu na turniru kojim je započeo južnoameričku turneju, izgubio od 92. igrača na svijetu, ljevorukog Brazilca Thiaga Monteira (25). Čak su sedmorica igrača od devetorice koji su ga pobijedili u posljednjih deset mečeva izvan Top 30 na ATP ljestvici, a na posljednjih šest turnira ispadao je već u prvim mečevima, pa taj podatak dovoljno govori sam za sebe o težini rezultatske krize u kojoj se nalazi naš najbolje rangirani tenisač (ATP ranking: Ćorić 31., Čilić 37.)Što se to događa s Bornom Ćorićem? Radi li se samo o lošem razdoblju njegove karijere ili su u pitanju problemi drukčije naravi? Poznata je stvar da je samopouzdanje i najveći prijatelj i najveći neprijatelj svakog tenisača, a kada ga izgubi, može ga vratiti jedino pobjedama. Taj psihološki mehanizam vrijedi podjednako za sve tenisače, bez obzira na njihov talent, godine ili ATP ranking. Kriza rezultata koju je prije dvije godine doživio današnji prvi reket svijeta – Novak Đoković (32), bila je takvih razmjera da su ga neki već bili otpisali, i – prevarili se. Jedan dobar turnir, nekoliko pobjeda u nizu i sve se brzo vrati na svoje mjesto.

Na samom početku takvih kriza, često se “ušulja” i nekakva ozljeda, (Ćorić je imao problema s ozljedom leđa još od Hallea prošle sezone), pa igrači nakon rehabilitacije znaju dugo tražiti izgubljenu formu. Mladi je zagrepčanin nakon raskida suradnje s 61 – godišnjim talijanskim stručnjakom Ricardom Piattijem (s njim je došao do 12. mjesta na ATP ljestvici) ušao u novu sezonu s novim trenerom – Čehom Radekom Štepanekom (41). Koliko su česte promjene trenera kojima je Borna sklon, doprinijele sadašnjoj krizi rezultata, teško je reći.

Iskustva drugih kažu da mladi tenisači, ne bi smjeli često mijenjati trenere, jer svaki novi trener ima neke nove ideje, i traži vrijeme prilagodbe, što je nekad teško pratiti bez gubitka sigurnosti u igri. Srećom, Borna Ćorić veliki je radnik, i njegova glad za pobjedama nije ništa manja nego što je bila na samom početku profesionalne karijere. Da bi stvari u skorije vrijeme došle na svoje mjesto, Borni osim zdravlja i kvalitetnog treninga treba samo jedan dobar turnir, samo nekoliko lastavica koje će najaviti proljeće. I vratiti izgubljeno samopouzdanje.

Podijeli