Borba protiv siromaštva: U Hrvatskoj ugroženi i stariji i djeca

Borba protiv siromaštva: U Hrvatskoj ugroženi i stariji i djeca

Podijeli

Međunarodni je dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, a ove se godine obilježava pod posebnim okolnostima globalne epidemije koronavirusa koja je pogodila svjetsku ekonomiju, milijuni su izgubili svoj posao, a otegotna je i neizvjesnost vremena i budućnosti koja je pred nama.

Više od 700 milijuna ljudi, odnosno 10 posto svjetske populacije živi u ekstremnom siromaštvu, boreći se s ispunjavanjem najosnovnijih potreba poput zdravlja, obrazovanja i pristupa vodi, podaci su UN-a. U Hrvatskoj je pak u 2019. godini 23,3 posto građana bilo u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, a onih u teškoj materijalnoj deprivaciji 7,3 posto. Iako u Hrvatskoj od 2014. godine postoji Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, državna je revizija u ožujku ocijenila da su potrebna znatna poboljšanja. Nova sedmogodišnja Strategija već je u izradi, kaže Margareta Mađerić, državna tajnica u resornom ministarstvu.

“Nama itekako važno, a sukladno preprouakma revizije, unaprijedit ćemo sustav svih korisničkih skupina. Ono na čemu će se najviše bazirati nova Strategija je novi Zakon o socijalnoj skrbi koji je u pripremi. Temeljem preporuka Europskog vijeća i Komisije, ali i pravobraniteljica i pravobranitelja, usmjerit ćemo se upravo na te skupine koje su najosjetljivije kako bismo putem Zakona o socijalnoj skrbi modernizirali sustav”, naglašava Mađerić.Putem programa Fonda europske pomoći za najpotrebitije dosad se financirala školska prehrana za djecu iz najugroženijih obitelji, a vladina zaklada “Hrvatska za djecu” provodi i programe za najugroženije u riziku od siromaštva. “Osiguravamo sredstva, ali ništa se ne može provoditi bez udruga i pojedinaca”, poručuje državna tajnica Mađerić. Jedan takav primjer je i Caritas koji ovih dana apelira na građane i trgovačke lance na donacije. Stopa rizika od siromaštva najviša je u dobnoj skupini od 65 ili više godina, zbog čega su, uz radno nesposobne, psihičke bolesnike, najčešći korisnici Caritasove pomoći upravo stariji, kaže Elza Parlov iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

“Trenutno je kroz Caritasovu socijalnu samoposlogu paketima hrane obuhvaćeno 2ooo i nešto korisnika, što znači da svaka dva mejseca korisnici dođu na red za svoj paket hrane. Nažalost, svakodnevno nam se sve više ljudi javlja za pomoć tako da i dalje možemo očekivati porast broja osoba kojima je potrebna pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama”, kaže Parlov.Osim starijih, ugrožena su i djeca iz siromašnih obitelji zbog čega je pokrenuta kampanja “Moje mjesto pod suncem” koju provodi riječki Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe). Cilj je do kraja 2020. osigurati 1.2 milijuna kuna za uređenje višenamjenskog prostora za program socijalnog uključivanja djece i obitelji u riziku siromaštva, naglašava voditeljica programa Sandra Grozdanov:

“Siromašne djece u Hrvatskoj ima 20 posto i ta djeca prilično nevidljivo prolaze u našem društvu i zato smo se mi odlučili za rad s ovakvom populacijom. U ovih 6 godina rada vidjeli smo velika postignuća i dobre rezultate. To nam je bio poticaj da nastavimo jer elimo da djeca uspjevaju na račun svojih sposobnosti, a ne socijalnog konteksta u kojem žive”, poručuje Grozdanov.

Podijeli