Boeing prizemljio sve avione 737 Max, Šćuric za MS: ‘Problem je izuzetno...

Boeing prizemljio sve avione 737 Max, Šćuric za MS: ‘Problem je izuzetno ozbiljan‘

Podijeli

Američki proizvođač aviona Boeing prizemljio je cijelu globalnu flotu aviona 737 generacije Max nakon što su istražitelji pronašli nove dokaze na mjestu nesreće Ethiopian Airlinesa. Ako se tijekom istrage dokaže da je Boeing kriv, zrakoplovni analitičar Alen Šćuric za Media servis kaže da je problem izuzetno ozbiljan, ali da proizvođač neće propasti.

Svi letovi aviona Boeing 737 Max zabranjeni su u Europskoj uniji, a pridružile su se i Sjedinjene države. Američki predsjednik Donald Trump izdao je hitnu naredbu da se odmah prizemlje svi zrakoplovi tog tipa, naglasivši kako je sigurnost Amerikanaca i svih putnika njihov apsolutni prioritet.

“Boeing je nevjerojatna tvrtka. Naporno rade i nadam se da će vrlo brzo doći do odgovora, ali do tada avioni su prizemljeni”, rekao je Trump.

Šćuric je za Media servis objasnio što za tvrtku znači sumnja da je neispravan Boeing odnio 157 života na letu Ethiopian Airlinesa.

“Među zadnjima koji su prizemljili avion bio je američki FAA koji je naravno htio da taj avion ostane u zraku. Ipak govorimo o 5111 narudžbi što je vrijednost 50 milijardi američkih dolara, a to je užasno puno za Boeing i za Ameriku je to stravično puno. U tom kontekstu oni naravno žele što više umanjit opasnost te priče”.

Dodaje da ako se i dokaže krivnja, oni će se s obiteljima žrtava nagoditi, kao i s kompanijama. Upozorava da se zbog pritiska konkurencije i što jeftinije proizvodnje zadnjih dvadesetak godina često javljaju slični problemi.

“Ti avioni vrlo brzo izlaze van, i onda ste imali od svih modela koji su izašli u zadnje vrijeme, probleme kao što su prizemljenja, tehnički problemi, zamjene, kompenzacije.”

Šćurica smo pitali i kako će prizemljenje više od 350 aviona modela 737 Max utjecati na putovanja. Kaže kako se niti jedna kompanija neće naći u problemima, s obzirom na to da postoje odvojene kompanije koje iznajmljuju svoje avione drugima u top sezoni ili u slučaju kvara.

“U ovom trenutku jedino će oni profitirat, dakle u vrijeme kada oni inače ne bi letjeli, sada im je odjednom zlatna koka snijela jaje i sada će oni letjeti kao zamjena svim kompanijama. Problem će nastati ako će se to prolongirati od četvrtog mjeseca, odnosno ako će krenuti u petom mjesecu, tu će već biti ozbiljni problemi, a ako će u šestom, sedmom ili osmom mjesecu, onda će biti kaos u zračnom prometu.”

Podijeli