Beroš: Virus će vjerojatno doći u Hrvatsku, ali spremni smo i nema...

Beroš: Virus će vjerojatno doći u Hrvatsku, ali spremni smo i nema razloga za paniku

Podijeli

Negativni su nalazi svih sedam osoba koje su noćas testirane na koronavirus. Tijekom noći u KBC Rijeka smješteno je devet radnika koji su došli iz Italije, a njihovi rezultati čekaju se danas. Krizni stožer Ministarstva zdravstva preventivno je postrožio zaštitne mjere, a epidemiolozi se raspoređuju na neke granične prijelaze.

U Vladi je počeo sastanak Nacionalnog stožera Civilne zaštite koji je Vlada osnovala prošlog tjedna. Resorni ministar Vili Beroš:

“Za sada nijedan pacijent u Hrvatskoj nije pozitivan na koronavirus, ali očekujemo u skoro vrijeme da će nekoliko nalaza biti završeno. Ako bude nešto novo, saznat ćete odmah.”

Ministar Beroš poslijepodne ide u Rim na sastanak s ministrima zdravstva Italije i susjednih zemalja.

“Mislim da u Hrvatskoj poduzimamo sve potrebne mjere, ali netko od državnih tajnika ili ja moramo otići do Rima i pogledati što oni rade. Međutim, odgovorno tvrdim da smo do sad već evaluirali što svi u Europi i svijetu rade, tako da mislim da smo doista spremni.”

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić objasnio je kakva je kadrovska situacija sa sanitarnim inspektorima, s obzirom na to da je Hrvatska uvela nove epidemiološke mjere za putnike koji dolaze iz Italije, kao i ranije iz Južne Koreje i Kine.

“Sanitarnih inspektora nema dovoljno, ali smo se mi u ovom slučaju reorganizirali na način da smo iz unutrašnjosti povukli dio inspektora na granične prelaze tamo gdje je to bilo potrebito i gdje se očekuje najveća koncentracija dolazaka. Prema tome sustav radi, ali ako me pitate treba li zaposliti još sanitarnih inspektora, apsolutno da”, izjavio je glavni državni inspektor.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se pregledavaju dvije lokacije u Hrvatskoj za potencijalne karantene za zaražene.

“Mi moramo pripremiti infrastrukturu za situaciju da kod nas dođe slučaj ili više slučajeva za što nam treba civilna zaštita koja tu infrastrukturu ima. Dakle, ima komunikacijsku infrastrukturu, ima mogućnost mobilizacije, ima mogućnost mobilizacije objekata. Nama će trebat objekti za karantenu.”

A evo što je o učinkovitosti zaštitnih maski rekla Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“One nemaju veliku zaštitu, ali ako treba, treba je nositi onaj tko je bolestan, tko kašlje i kiše kako bi spriječio izlazak kontaminiranih kapljica prema drugima. Puno je važnije da ih nosi bolesnik nego oni oko njega.”

Resorni ministar poručio je da nema razloga za paniku.

“To je bolest koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice. Preko 80 posto bolesnika ima blaži oblik bolesti. Ona je poput obične gripe. Doista nema razloga za strah. Virus će možda već i danas doći u Hrvatsku. Mi smo spremni.”

Podijeli