Beroš: Nikakav strah nije bio razlog naših mjera, već realna situacija

Beroš: Nikakav strah nije bio razlog naših mjera, već realna situacija

Podijeli

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje je povoljna. Nakon niza dana bez novih slučajeva, jučer je zabilježen tek jedan. Ministar zdravstva Vili Beroš sujedlovao je na konferenciji povodom završetka projekta opremanja bolnica KBC-a Zagreb. Komentirao je izjavu Alemke Markotić da smo sve zatvorili zbog panike te da u drugom valu koronavirusa neće biti tako.
Kaže kako su njezine riječi izvučene iz konteksta.

“Nikakav strah nije bio razlog naših mjera, već oprez i odgovor na realnu epidemiološku situaciju. Sjetite se prvih tjedana dok je broj novooboljelih i umrlih u Italiji rastao veliko brzinom. To je bila naša realnost. Nismo znali kako se virus ponaša, kako se širi.”

Beroš kaže da je zdravstveni sustav reaktiviran kako bi se nadoknadili zaostaci.

“Uveli smo nove smjene, rad nedjeljom, napravili smo sve da nadoknadimo zaostatke. Svi oni sati koji su odrađeni prekovremeno moraju biti plaćeni i tu nikakve dileme nema, to će biti tako.”

Osvrnuo se i na dugove bolnica prema veledrogerijama.

“Apsolutno nije moguće i dalje generirati te dugove. Mi smo se prošli tjedan našli s predstavnicima veledrogerijama, nadam se da se približavamo rješenju kako ćemo u budućnosti regulirati te probleme – adekvatnom kontrolom troškova, mjerenjem ishoda liječenja, smjernicama koje će indicirati kada i kako se neki lijek može dobiti i još ima niz elemenata…”

Komentirao je i slučaj splitskog Doma za starije u kojem je od koronavirusa preminulo više štićenika.

“Nažalost to se u Splitu dogodilo, ne možemo to ispraviti. Žao nam je svakog onog tko je dobio virus, susojećamo s njima, međutim u datim okolnostima pitanje je je li se moglo više napraviti.”

Novinari su Beroša pitali i kako će u desetoj izbornoj jedinici dostići uspjeh bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, koji se neće kandidirati na ovim izborima.

“Tako da ću se nastojati truditi što više. Moj program, moja kreativnost i raniji rezultati, vjerujem da će biti vrednovani pa ćemo vidjeti hoće li nam građani dati povjerenje i mogućnost da se i u budućnosti ponašamo odgovorno, kao što smo to radili i do danas,”

Podijeli