Beroš: Imamo 63 nova bolesnika što znači da držimo situaciju pod kontrolom

Beroš: Imamo 63 nova bolesnika što znači da držimo situaciju pod kontrolom

Podijeli

Na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite, ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je da je u Hrvatskoj 481 osoba zaražena koronavirusom.

“Broj pozitivnih novih bolesnika je 39, što znači da, ako kompariramo povećanje od jučer u ujutro imamo 63 nova bolesnika što znači da držimo situaciju pod kontrolom i da nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih, to je od iznimne važnosti. Nadam se da ćemo našim mjerama držati to povećanje.”

Ministar kaže da je jučer napravljeno 566 testiranja, što pokazuje da su i drugi kapaciteti u funkciji. O težim slučajevima je rekao.

“Danas imamo na respiratoru 14 bolesnika, osam u Infektološkoj klinici Fran Mihaljević, tri u Osijeku, jedan u Rijeci, jedan u Splitu i jedan u Dubrovniku. Ukoliko pogledamo broj bolesnika na respiratoru u odnosu na broj zaraženih bolesnika, dolazimo do informacije da je tri posto takvih bolesnika na respiratoru, što je dobra vijest jer su naše projekcije bile da će biti oko pet posto.”

Beroš je također otkrio da su svi liječnici, sestre, tehničari i pacijeti koji su bili u konaktu sa zaraženim na intenzivnoj jedinici u Vinogradskoj bolnici negativni te da je odjel u punoj funkciji.

Šef HZJZ, Krunoslav Capak izvijestio je da je trenutno u Hrvatskoj na koronavirus pozitivno 19 specijalista, sedam specijalizanata, sedam sestara i tehničara te dva stomatologa.

“Dobni prosjek svih oboljelih je 49 godina. U samiozolaciji imamo 18.601 osobu, dakle to je nešto manji broj od jučer, ali to je posljedica vremena, jer ljudi izlaze iz samoizolacije. Imamo 2.437 kontakata koje epidemiološki nadzirenmo i 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji.”

Među novooboljelima su i dva policijska službenika, objavio je glavni ravnatelj policije, Nikola Milina.

“Imamo i sada oko 90 policijskih službenika u mjerama samoizolacije. Ova dva službenika su bila testirana kada su se pojavili prvi simptomi i bili su negativni, međutim nakon nekoliko dana imamo potvrdu da su pozitivni, tako da poduzimamo sve mjere u policijskom sustavu.”

Podijeli