Bernardić: Plenković pritiskom na DORH skreće pažnju s kriminala u HDZ-u

Bernardić: Plenković pritiskom na DORH skreće pažnju s kriminala u HDZ-u

Podijeli

Čelnik SDP-a Davor Bernardić komentirao je aktualnosti pa je tako premijera detektirao kao osobu na koju je DORH mislio govoreći o pritiscima, odbacio odluku o ZDS, govorio o ženama na listama i pregovorima a IDS-om.
Za šefa SDP-a Davora Bernardića nema dileme da je premijer Plenković taj koji je vršio pritisak na DORH posljednjih dana.

“Mislim da je neprihvatljivo da je predsjednik Vlade posljednjih dana vršio pritisak na DORH, a sve kako bi skrenuo pažnju u SDP-ovo dvorište, a sve sa ciljem kako bi prikrio korupciju i kriminal u vlastitim redovima. Znate da je tvorac njegova programa, gospodin Ćorić upleten u dvije afere. To je afera INA i vjetrolelektrane. Njihov smjer je korupcija.”

Bernardić je komentirao i odluku Visokog prekršajnog suda da Thompson smije uzvikivati ustaški pozdrav na početku jedne svoje pjesme.

“Ta odluka je skandalozna. Pa zamislite da njemački sud donese odluku da dopušta u Njemačkoj upotrebu pozdrava ‘Heil Hitler‘, kako bi to bilo. To je posljedica četverogodišnjeg nerješavanja ovog problema i relativizacije fašizma ove Vlade koja je na neki način kroz Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću legaliziralo pozdrav ZDS.”

Kako misli promijeniti stvari u sudstvu koje mnogi prozivaju za neujednačene kriterije.

“Niti je moja uloga, niti zadaća, niti to mogu – govoriti i komentirati način na koji bi sudstvo trebalo funkcionirati. Ono što je naš zadatak je stvoriti okviru kojem se takve anomalije ne smiju i ne mogu događati.”

Bernardić kaže da je u tijeku slaganje lista u SDP-u i da će se ravnati zip principom odnosno da na listama bude naizmjenično 50 posto žena i muškaraca.

“Ne možemo utjecati na to koga će koalicijski partneri predložiti, ali ono što tražimo od partnera je da ispune kvotu žena u ukupnom broju zastupnika. Mislim da smo pokazali koliko nam je važan rodni paritet. Mi ćemo novo vodstvo birati poštujući rodni paritet.”

Šef SDP-a kaže da se nada dogovoru s IDS-om i PGS-om jer su svi svjesni nužnosti velike koalicije. Bila je to dobra prilika za promociju obećanja decentralizacije.

“To je razlog zašto smo blizu dogovora i zašto će se IDS i PGS, ja sam uvjeren, pridružiti Restart koaliciji. Apsolutno ćemo naš program teritorijalne reorganizacije provesti na način da više novca ostane jedinicama lokalne samouprave, a Istra će uvijek imati poseban status. Naš ključni cilj će biti u vremenu do 2025. provesti kompletnu reorganizaciju teritorijalnog ustroja Hrvatske, kako bi bi više novca ostalo građanima.”

Podijeli