Bandić zaprijetio blokadom Vlade, Horvat poručuje: Za izbore smo spremni

Bandić zaprijetio blokadom Vlade, Horvat poručuje: Za izbore smo spremni

Podijeli

Uz štrajk i prosvjetne sindikate, premijeru Andreju Plenkoviću sve više omču oko vrata stežu koalicijski partneri. Nakon HNS-ove prijetnje da će napustiti koaliciju ako plaće u školstvu ne porastu za šest posto, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić premijeru javno zaprijetio blokadom Vlade.
Bandić smatra da su sramotne pošalice na račun prosvjetnih radnika, aludirajući na Plenkovićevu sarkastičnu izjavu o povećanju plaća svima za 100 posto. Tvrdi i da je laž da Vlada nema novca. A onda je premijeru javno zaprijetio – blokadom Vlade.

“Ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima 6 posto ili neće biti ove Vlade. Što prije to naprave, nek ne muče ni vas ni nas. Neće ruku dići nitko u Klubu stranke na kojoj sam na čelu dok s eto ne napravi. To je sramota da se kalkulira oko toga je li važnije 15 fotelja ili 68 tisuća ljudi”, poručio je Bandić.

A na to da je Bandić sada na istoj strani kao i ona, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je rekla:

“Dobro je da je gradonačelnik shvatio koji je okvir u kojem moramo raditi i zato je važno imati konzistentnu politiku, a ne populizam”.

No u tom trenutku nije čula da ju je zagrebački gradonačelnik ipak prozvao. Indirektno je poručio da bi, zbog načina rada trebala dobiti otkaz.

“Poručujem Vladi i državniku Plenkoviću da podvuče crtu danas i da urazumi ministricu da od milijarde kuna za informatičku opremu koje je raspisala, 400 milijuna preraspodjeli i riješi ovu agoniju i ovaj putujući cirkus”.’

Ovakav istup je nekorektan’, poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat:

“Poruka koalicijskom partneru i kolegi Bandiću – na ovakav način rješenja biti neće. Bude li potrebno ići u nove izbore, spremni smo. Toliko smo izbora organizirali i toliko ih je iza nas, da ni prvi sljedeći za nas ne mogu biti nikakvo iznenađenje”.

Ministra rada Josipa Aladrovića, gostujući u Novom danu N1 televizije, začudila je izjava gradonačelnika, prosvjetarima je još jednom poručio da njihovi argumenti nisu dovoljno snažni za štrajk. Vlada pritom može ne platiti štrajk ili tražiti provjeru zakonitosti istoga. Na pitanje ide li se u smjeru zabrane štrajka, ministrica Divjak je rekla:

“Mislim da je to nešto što ne bi bilo demokratski ni uputno iz različitih razloga. Nikako zabrana, to je ustavno zajamčeno pravo na štrajk”.

Sindikalist Branimir Mihalinec prezentirao je javnosti njihove argumente za povećanje od 6,11 posto koje, smatra, premijer nije vidio. Pritom je komentirao i naklonost zagrebačkog gradonačelnika.

“Ovo što smo sada prezentirali, to je naš interes, interes sindikata, borba za naše članove i za sve zaposlene koji i nisu naši članovi. Političari daju izjave iz nekih drugih interesa. Naravno da nama godi ako se podržavaju naši zahtjevi i vjerujemo da takav politički pritisak može pomoći rješavanju”.

Podijeli