Bandić: ‘Uvest ćemo parking koji će biti pravedan, provediv i racionalan’

Bandić: ‘Uvest ćemo parking koji će biti pravedan, provediv i racionalan’

Podijeli

Pitanje koje ovih dana zabrinjava građane Zagreba je nova ideja gradonačelnika Milana Bandića o proširenju naplate parkiranja u cijelom Gradu. Gradska oporba tvrdi da bi naplata parkinga u cijelom gradu bio nepotreban „porez“ koji će Zagrepčani plaćati zbog nesposobnosti Gradske uprave.

Grad Zagreb napravio je dva prijedloga proširenja. Oba uključuju stvaranje pete zone, a prema jednom bi se broj naplatnih parkirnih mjesta u prve tri zone proširio za više od 33 tisuće novih mjesta, stoji u dokumentima koje posjeduje Jutarnji list.

‘Nećemo nigdje uvoditi naplatu parkinga gdje se tako ne dogovorimo s građanima‘, poručio je jutros gradonačelnik Bandić. O toj temi jučer se raspravljao i na sastanku gradonačelnika s predstavnicima Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.


“Uvest ćemo parkiranje tamo gdje se konsenzusom dogovori da treba parking. Nećemo nigdje uvoditi parking i proširivati zone bez volje građana. Tijekom vremena će doći do toga da će svi zonirat pravedno, da ćemo uvesti parking koji će biti pravedan, provediv i racionalan”, rekao je zagrebački gradonačelnik Bandić.

SDP traži da se o sustavu naplate parkiranja provede šira javna rasprava, a HNS-ov Tomislav Stojak smatra da se radi o suludoj ideji da Zagreb, kako kaže, postane parking plac:


“Kada vi godinama unatrag točkasto po gradu Zagrebu određujete nove parkirne zone kako vam odgovora i kako vas je to kao netko zatražio”, kaže Stojak.

Prometni stručnjak Željko Marušić za Media servis je rekao kako je proširenje naplate parkiranja donekle opravdano, no upozorava:


“Problem Zagreba nije proširivanje parkirnih zona nego je problem lošeg gradskog prijevoza i prevelikog broja vozila u središtu. U situaciji kada imamo invalidan gradski promet, kada su brojna područja prometno izolirana, tada je ovo vatrogasno rješenje donekle opravdano”.

Podijeli