AUDIO intervju sa slovenskim kantautorom Vladom Kreslinom

AUDIO intervju sa slovenskim kantautorom Vladom Kreslinom

Podijeli

Vlado Kreslin, slovenski glazbenik iznimno bogate karijere, “čovjek s crnom gitarom“, kako su ga prozvali, nedavno je objavio album “Greatest Hits Collection“, dvostruki CD s njegovim najvećim hitovima.

Audio intervju u nastavku

Nedavno je održana promocija dvostruke kompilacije “Greatest Hits Collection” koja je objavljena pod etiketom Croatian World Music Croatia Recordsa, a koja donosi 36 iznimnih hitova Vaše dugogodišnje karijere. Kako je došlo do kompilacije i čime ste se vodili urednik izdanja Amir Bahtijarević i Vi prilikom odabira pjesama?

Prve zapaženije korake u popularnoj glazbi zabilježili ste s grupom Horizont sredinom 70-tih, kao solo izvođač pobijedili ste 1980. na festivalu “Slovenska popevka”, nakon toga ste se priključili grupi Martin Krpan. Čega se danas rado prisjetite iz tog razdoblja?

Grupa Martin Krpan prestaje s radom nakon nastupa prije Boba Dylana u Ljubljani, u srpnju 1991. godine. U tom razdoblju nastavljate solo karijeru. Definitivno se malo glazbenika s naših prostora može pohvaliti činjenicom da je svirao prije glazbenika kao što su Dylan, Rory Gallagher ili R.E.M. Kakvo je za Vas bilo to iskustvo i jeste li ostvarili određene kontakte s njima?

Svakako treba spomenuti suradnju s Beltinškom bandom i vaše tradicionalne koncerte u Ljubljani, točnije Cankarjevom domu koji traju već 27 godina. Koja je to magija koja privlači i Vas i publiku u Cankarjev dom?

Nastupali ste po cijelom svijetu, uz bogatu i raznovrsnu diskografiju i biografiju svakako treba spomenuti Vašu kazališnu I filmsku glazbu te zbirke poezije. Na koje načine Vas svjetska glazba insprira i spaja s Vašim Prekomurjem?

Popis glazbenika s kojima ste surađivali je podugačak. Zoran Predin, Lidija Bajuk, Šajeta, Drago Mlinarec, Parni Valjak, Vlatko Stefanovski, Kemal Monteno, Rade Šerbedžija,Vlada Divljan, Neno Belan, Arsen Dedić, Dubliners, R.E.M, Bambi Molesters, samo su neka od njih. Svaki glazbenik u suradnju donosi nešto svoje. Kako su nastajale te suradnje i ima li neka koju posebno možete izdvojiti?

Copyright © 2019 Croatia Records d.d

 

Podijeli