Anušić: Svi snosimo odgovornost; Kopal: Ovo je jednadžba s više nepoznanica

Anušić: Svi snosimo odgovornost; Kopal: Ovo je jednadžba s više nepoznanica

Podijeli

Uoči sastanka vodstva HDZ-a, nema mnogo komentara na rezultate predsjedničke kampanje, ali ni na očekivanja od samog sastanka. Nešto rječitiji bili su Ivan Anušić i Robert Kopal.

Voditelj kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, Ivan Anušić, na pitanje zašto je kandidatkinja HDZ-a izgubila predsjedničke izbore, kaže:

“Izgubila je zato što je netko drugi dobio više glasova. Naravno da je netko nju pobijedio. Imamo odgovornost, svi snosimo odgovornost. I kandidatkinja i svi mi koji smo, na neki način, oko toga radili. vi smo spremni podnijeti odgovornost i sankcije koje trebamo podnijeti. Nema tražiti i uperiti prstom u nekoga drugoga, niti u kojem slučaju Škoro, niti bilo tko drugi nije kriv za gubitak ovih izbora. To mora biti jasno svima, to je moj stav i takav stav ću stalno reći.”

“Nema nikakvih čudnih stvari, drugi kandidat je dobio više glasova i nema dilema”, tvrdi Anušić i poručuje, “može se navesti vrijeme i mjesto, ime i prezime svake osobe koja nije pomogla da Grabar-Kitarović dobije izbore – od same kandidatkinje do svih aktivnosti zadnjih nekoliko mjeseci kampanje”.

Nešto drugačije mišljenje ima Robert Kopal, posebni savjetnik premijera. Čestitavši novoizabranom hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću na izbornoj pobjedi, komentirao je i moguće razloge zbog kojih je Grabar-Kitarović izgubila izbore. “Predsjednički izbori su izrazito individualizirani iako iza njih stoje stranke”, ističe Kopal:

“Ali ipak, čovjek na predsjedničkim izborima odlučuje, ne samo prema stranačkim preferencijama, nego osobnim. Poneki put, sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju.”

“Ovakav tim kampanje, mobilizira lijevo biračko tijelo”, tvrdi Kopal, “a zadnja dva tjedna vođena je i negativna kampanja”:

“Složio bih se sa rečenicom kolelege Božinovića koji je rekao da treba ustanoviti razloge, a ne tražiti krivce. Ovo sigurno nije jednadžba s jednom, nego s više nepoznanica.”

Komentirao je i fenomen o kojem je govorio i nakon europskih izbora, tzv. crnog labuda, tj. nepredvidive situacije. “Crni labud nije nepredvidiv, nego neočekivan i može se dogoditi samo jednom jer je neočekivan, tvrdi Kopal.”

Podijeli