Aladrović: Poslodavcima ćemo isplaćivati sredstva od kraja ožujka

Aladrović: Poslodavcima ćemo isplaćivati sredstva od kraja ožujka

Podijeli

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nada se da će usvojene 63 mjere za pomoć gospodarstvima pomoći da se prebrodi ekonomska krize uzrokovana pandemijom koronavirusa. Poslodavci će od ponedjeljka moći uputiti zahtjev HZZO-u za konzumacije mjera, rekao je Aladrović i uputio apel poslodavcima:

“Da imaju razumijevanja za sve tehničke situacije koje će se događati u provedbi. S druge strane jamčimo da ćemo do sljedećeg perioda isplate plaća, od kraja ožujka početi isplaćivati sredstva na račune poslodavaca koji su pogođeni, odnosno koji budu ispunjavali kriterije ovih mjera.”

Zahtjevi će se moći podnositi online od 7 do 19 sati, a tijekom vikenda bit će aktivan i call centar za pitanja poslodavaca. Aladrović je napomenuo da su mjere izglasane na tri mjeseca.

“One možda u ovom trenutku nisu savršene, međutim, učinit ćemo sve da spriječimo bilo kakav odlazak zaposlenika s tržišta i moramo omogućiti poslodavcima da uz neke minimalne korekcije nastave sa svojim aktivnostima. Poseban dio mjera odnosi se na one koji imaju privremenu obustavu rada odlukom Stožera civilne zaštite. Svi takvi poslodavci će biti apsolutno uključeni u ove kriterije.”

Na pitanje hoće li netko tko je jedini zaposlenik u svom obrtu moći koristiti mjere, Aladrović jednostavno odgovara – da, pa dodaje:

“Tu smo ostavili vrlo širok element za dokazivanje problema u poslovanju i bit ćemo maksimalno fleksibilni.”

Napomenuo je da su morali isključiti iz mjera neke koji već konzumiraju potpore HZZO-a ili drugih institucija kako ne bi bilo dvostrukih potpora.

Podijeli