Aladrović o povećanju plaća u zdravstvu: ‘Najizglednija mogućnost je tih 7 posto‘

Aladrović o povećanju plaća u zdravstvu: ‘Najizglednija mogućnost je tih 7 posto‘

Podijeli

Nakon što su zdravstveni sindikati jučer napokon dobili konkretnu ponudu od ministra Milana Kujundžića, on je danas najavio kako bi konačna odluka mogla bit poznata najkasnije idući tjedan.
žNakon još jednog kruga pregovora sa zdravstvenim sindikatima, ministar Kujundžić jučer je ponudio 7.postotno povećanje dodatka na uvjete rada i odgovornost, no sindikalisti nisu zadovoljni i poručuju – već smo jednom izigrani. Kujundžić je potvrdio da će se o ponudi povećanja plaća danas razgovarati na užem kabinetu, te dodao kako je odluka moguća najkasnije idući tjedan.

“Nema uravnilovke. To nije 7 posto, nego su to postoci po odgovornosti i složenosti posla, i riziku izloženosti infekcijama i zračenju. netko će dobiti 2, a netko teorijski 11 posto. U prosjeku je to 7 posto. Ako ih hoćemo zadržati, mi kao nacija moramo tražiti način kako ih zadržatio. To nije problem nekog ministra ili Vlade, nego nacije”.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović novinarima je rekao kako se nada da će se dogovor sa zdravstvenim sindikatima postići na ‘granicama o kojima se ranije razgovaralo‘, a to je:


“Pa ono što je najizglednija mogućnost je tih 7 posto odnosno 3 plus 4 posto o kojima se razgovaralo ranije. Možemo reći da su postoci podijeljenji, nije samo sedam posto svima linerano, nego po određenim dodacima, ali sad ćemo održati sastanak na kojem ćemo se dogovorit u kojem smjeru idemo”.

Što se tiče učitelja i njihovih zahtjeva za povećanjem plaća, Aladrović je najavio sastanak za sljedeći tjedan, a ministar financija Zdravko Marić kaže da će prosvjetari još pričekati.


“Ne zanemarujemo učitelje samo zato jer je njihov kolektivni ugovor na snazi još tri godine. Opet ću ponoviti, prije 10 dana su svima osnovice plaća povećane za 2 posto i mi smo spremni za dijalog za iduću godinu.”

Dodaje Marić da su zahtjevi za većim plaćama očekivani u ovo vrijeme. Očekivano je, kaže, i da se ministri bore za svoje resore, ali treba uzeti u obzir i mogućnosti. Sa sindikatima zdravstva do dogovora će doći ovih dana, kaže Marić.

Podijeli