Aktualno prijepodne: Jad i čemer, frizirani podaci i fascinacija debitantima

Aktualno prijepodne: Jad i čemer, frizirani podaci i fascinacija debitantima

Podijeli

Nakon dvije izvanredne sjednice, novi saziv Sabora počeo je s prvim redovnim zasjedanjem. Iako je premijer Andrej Plenković uoči aktualnog prijepodneva rekao da nema stategiju, sati nakon su pokazali da ipak ima – podsjećati nove zastupnike da su novi, a svima ostalima poruka – ne trebaju nam vaši savjeti.
“Dijalog očekujem, nema neke strategije”.

Odgovorio je premijer Andrej Plenković na pitanje kakva su mu očekivanja, potom smiješak i fotka nove Vlade, a onda u sabornici maske na lice i krenula su pitanja. Dario Zurovec iz Fokusa ministru graditeljstva Darku Horvatu uputio je pitanje postoji li konkretan plan za obnovu Zagreba.

Preuzimanje (Desni klik – odaberite “save link as” ili “save target as”…)
“Mi ćemo u sljedećih 30-ak dana konstrukcijom prvog programa mjera definirati prioritete i ti će prioriteti biti sukladni izvorima financiranja. Dakle, dinamika godišnja koja će biti razrađivana programima mjera, koje će donositi Vlada RH.”

“Ajmo biti iskreni. Novaca baš i nema. Imamo nešto, ali to nešto nama realno nije dovoljno. Ovakva konverzacija može biti među nama dvojicom na kavi, mi možemo popričati o našim željama, no kada se ulazi u bilo koji projekt, vi trebate imati godišnji plan, te financije trebaju biti stabilne.”

SDP-ovci su redom svoja pitanja adresirali na premijera, a on ih nije štedio. Sinišu Hajdaša Dončića zanimalo je kada će vrh HDZ-a odlučiti tko će biti novi ravnatelj Vinogradske bolnice:

“Vi ste bili briljantan analitičar, prorok koji je govorio da će vaša jedanaestoročlana koalicija osvojit oko 68 mandata. Toliko vašim procjenama i analitici. Što se tiče vaše kreativnost, ja nisam vidio da ste vi išli prijavljivati Povjerenstvu za sukob interesa primjerice predsjednika Milanovića oko ovoga puta u Albaniju jer ste inače poznat kao suspendirani i član predsjedništvo SDP-a i notorni prijavitelj Povjerenstvu za sukob interesa”

“Ja sam jednostavno oduševljen vama. Kao i uvijek kad Vam se postavi konkretno pitanje, vi se vraćate u neku povijest.”

Marijana Puljak iz stranke Pametno predložila je ukidanje obavezne članarine u HGK, HOK-u i HTZ-u. Konkretan odgovor nije dobila, ali je zato Plenković iskoristio priliku da ih podsjeti nju i Zurovca da su tek novopečeni zastupnici i da ne trebaju vladajućima govore što i kako trebaju raditi.

“Vi ste se koliko se ja sjećam transparentno našli tu na trgu i dogovorili da zastupnica koja je izabrana na listi za koju je gospodin Dončić mislio da će imati 68 mandata, pređe transparentno baš kod vas dvije, a da gospodin Zurovec bude sad prvi koji obnavlja Zagreb, a protiv zakona je.”

Saborsku zastupnicu platfome Možemo Sandru Benčić zanimalo je i se ministar gospodarstva, bivši ministar energetike Tomislav Ćorić sastajao s investitorima ili s Josipom Rimac prije nego što je poništeno rješenje njegova prethodnika Slavena Dobrovića kojim se nalaže obveza provedbe glavne ocjene u aferi vjetroelektrane.

“Da postojala je komunikacija u nekoliko navrata s investitorima i njegovim odvjetnicima. Nikad nisam imao priliku s gospođom Josipom Rimac razgovarati na ovu temu”, rekao je Ćorić.

“S obzirom na to da je taj sastanak bio s odvjetnicima pretpostavljam da ste podlegli pritisku gdje vam se vjerojatno prijetilo investicijskim tužbama. Međutim moram napomenuti da je vaše postupanje ukidanja takvog rešenja koštalo hrvatske građane milijardu i 200 milijuna kuna u idućih 14 godina‘‘, odvratila je Benčić.

Iz odavno već omiljenog mu Kluba MOST-a premijeru je pitanje uputio Zvonimir Troskot, a Plenković je jednostavno morao iznijeti svoj stav o MOST-ovoj politici.

“Jeste li možda dali uvjetovani prihvat kupovine francuskih aviona, kako bi smo dobili financijsku pomoć od Europske unije?‘‘

“Moram priznati da sam fasciniran debitantima danas. Ja sam oduvijek smatrao da je MOST jedna kavanska demokracija, ogovaranje koje se zbiva po kafićima, cestama, trgovima. Ali ovoliko neozbiljnosti, ovakav čemer i jad od teze stvarno nisam očekivao‘‘.

Štošta toga bi se s aktualnih prijepodneva moglo nazvati čemerom i jadnom, ali nismo mi tu da sudimo, samo prenosimo pa vi sami prosudite.

Podijeli