90 godina rotarijanstva u Hrvatskoj

90 godina rotarijanstva u Hrvatskoj

Podijeli

Punih 90 godina u Hrvatskoj djeluje Rotary – udruženje koje okuplja osobe iz stručnog i poslovnog života s ciljem humanitarnog pomaganja zajednici, bez osobnog profita. Oni vjeruju da snaga primjera mora biti jača od moći pozicije.

U Hrvatskoj trenutno djeluje više od 1500 rotarijanaca u 56 klubova. Za sebe kažu da nisu tajno društvo, ali vole djelovati u intimi. Ono što ih razlikuje od ostalih humanitarnih udruženja jest to što prikupljena pomoć do krajnjih korisnika dolazi bez troškova logistike, dostave i sličnih, objašnjava za Media servis Saša Marenjak, član odbora Distrikta 1913, koji je dio Rotary Internationala.

“Na primjer, kada se prikupi neka pomoć, ako je vrijednost 100, svaki rotarijanac će dati svoj prilog, uložiti svoj rad, da bi ta netaknuta stotina došla do kranjeg korisnika kojem je pomoć i namijenjena”, objašnjava Marenjak.

Svaki hrvatski klub ima određeni broj akcija tijekom godine, a svi sudjeluju i u međunarodnim akcijama.

“Tako da svake godine svi članovi uplaćuju određeni dio donacije u, npr., PolioPlus – to je akcija za iskorjenjivanje dječje paralize. Znači, Rotary je jedna zajednica koja je uspjela svojim djelovanjem gotovo (ostalo je još par slučajeva) iskorijeniti dječju paralizu u svijetu”, dodaje Marenjak.

Isto tako, međunarodne akcije se provode i u Hrvatskoj.

“Na primjer, Rotary klub Zagreb je napravio nekoliko međunarodnih akcija, gdje je s rotarijancima i klubovima iz Njemačke i drugih država skupio pomoć za kupnju medicinske opreme u Vukovaru, druge godine za pomoć i nabavu opreme Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja iz Gospića”, navodi Marenjak.

U malim sredinama klubovi također provode akcije s ciljem poboljšanja zajedničkog života, rekla je za Media servis, predsjednica Rotray kluba Dugo Selo, Ružica Lasan Trčić. Započeli su s postavljanjem semafora kraj osnovne škole, a zatim su nastavili s nizom akcija.

“Našim vatrogascima, koji imaju obaveznu opremu, pripomogli smo u nabavi sportske opreme. Pomogli smo i djevojčici koja je išla na natjecanje iz plivanja, a veliku akciju smo imali pri osnivanju muzičke škole u Dugom Selu, tako da smo nabavljali sredstva za nabavu instrumenata”, navodi Lasan Trčić.

Rotarijanci ne postoje samo da bi ispisali ček, već svojim volontiranjem okupljaju sponzore, fizičke i pravne osobe objašnjava Saša Marenjak. U klub se nitko ne može samoinicijativno učlaniti, već mora dobiti poziv.

“Svi koji su rotarijanci prepoznaju u svom području osobe za koje se smatraju da su kvalitetne, časne i da žele djelovati humanitarno i onda ih predlažu klubu. Tu je sve transparentno i jasno, dakle, to nije tajna organizacija”, kaže Marenjak.

No, netko tko želi postati rotarijancem može se obratiti klubu te dobiti mentora, koji će ga, u skladu s procjenom, predložiti na sastanku kluba. Ružica Lasan Trčić kaže da joj je članstvo učvrstilo stavove o djelovanju u zajednici.

“Rotarijanstvo vas nauči koliko možete dati, a ne koliko tražiti. To je nešto što oplemenjuje. Ja više nisam tako mlada osoba, ali uvijek ima vremena naučiti najveće vrijednosti života”, zaključuje Lasan Trčić.

Podijeli