4. krug porezne reforme: Ugostiteljima niži PDV, mlađi od 25 u potpunosti...

4. krug porezne reforme: Ugostiteljima niži PDV, mlađi od 25 u potpunosti oslobođeni poreznih obaveza

Podijeli

Vlada je usvojila i paket zakonskih prijedloga kojima se definira četvrti krug porezne reforme.Sadrži paket od devet poreznih zakona koji donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna. U mandatu ove Vlade ukupno rasterećenje iznosi 9 milijardi kuna.

Premijer Plenković uvodno je naveo da ćemo kroz poreznu reformu napraviti jedan politički korak unatrag s obzirom da se neće ići na smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, no naveo je ostala postignuća ove Vlade po tom pitanju:

“Sve skupa je to u mandatu naše Vlade 9 milijardi kuna poreznoga rasterećenja koje je omogućilo građanima povećanje primanja, standarda, više sredstava, veću potrošnju, pa time i rast poreznih prihoda. Sa ovim paketom nastavljamo našu politiku koja je pridonijela i gospodarskome rastu u Hrvatskoj.”

Jedna od mjera odnosi se na porez na dodanu vrijednost kojom će se PDV na hranu za ugostitelje smanjiti na 13 posto. Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je što to točno obuhvaća:

“Ovdje više nema razlike da li vi u ugostiteljskom objektu konzumirate ili uzmite hranu, konkretnije jelo ili slastice. Nema onoga što smo imali prije, da smo u dvojbi kako će se obračunati PDV; da li opća stopa ili snižena. Detaljno je propisano pripremanje i posluživanje slastica u ili izvan ugostiteljskih objekata.”

Porez na dobit istaknut je kao glavna mjera. Povećat će se granica da se na prihode do 7,5 milijuna kuna primjenjuje stopa od 12 posto. To će obuhvatiti više od 90 posto poduzetnika.

“93 posto poduzetnika u Hrvatskoj ima mogućnost obračuna PDV-a po naplaćenoj realizaciji. 93 posto njih može birati hoće li porez na dobit plaćati po obračunskom ili novčanom načelu. To smo napravili i u prvome krugu, a sada ga još dodatno širimo.”

Odlučeno je i da se osobe mlađe od 25 godina u potpunosti oslobodi poreznih obaveza, a one od 26 do 30 godina pedeset posto. Na taj način će mladi imati veće prihode i ponukati ih se na ostanak u Hrvatskoj.

“Koliko će se to odraziti na njihovoj neto plaći ovisi prije svega o visini plaće, a onda o poslodavcu i njihovom odnosu. Iskoristit ću ovu priliku za javni apel, da ne dođe do situacija kada poslodavac može korigirati bruto na niže i zadržati jednaku neto plaću”.

Najavljeno je korigiranje trošarina na duhanske proizvode, ali i oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera kako bi se pokušalo djelovati na djecu koja su najveći konzumenti da se ta konzumacija smanji i da to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje.

Podijeli