+18 Uznemirujući video: Ruskog veleposlanika ubio policajac, poznat njegov identitet

+18 Uznemirujući video: Ruskog veleposlanika ubio policajac, poznat njegov identitet

Podijeli

Ruskog veleposlanika u Turskoj ubio je u napadu u umjetničkoj galeriji u Ankari pripadnik policijskih snaga koji je vikao “ne zaboravite Alep”, prenose u ponedjeljak navečer agencije

Kako javljaju turski mediji pozivajući se na izvore iz policije, radi se o 22-godišnjem policajcu Mevlutu Mertu Altıntaşu. Kako navodi Russia Today, on je u prostoriju u kojoj se održavala izložba ušao s policijskom identifikacijom.

Iza napada na ruskog veleposlanika, tvrdi se iz turskih sigurnosnih izvora, stoji policijski časnik koji je radio u Ankari, objavio je Reuters.

“Napadač je policajac”, objavio je na potom na Twitteru gradonačelnik Ankare Melih Gokcek.

Dnevni list Yeni Safak tvrdi da je napadač, s inicijalima M.M.A., bio pripadnik interventne policije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova potvrdila je smrt Andreja Karlova koja najbolje pokazuje kako se sirijsku sukob prelio u Tursku.

“Danas u Ankari, kao rezultat napada, ruski veleposlanik u Turskoj Andrej Karlov je pretrpio ozljede od kojih je preminuo”, kazala je glasnogovornica. “Ono što se dogodilo smatramo terorističkim činom”, dodala je.

Agencija Anadolija je javila da je napadač, koji je na izložbu “Rusija u očima Turaka” došao elegantno i svečano obučen u odijelo i kravatu,, “neutraliziran” odmah nakon napada.

Videosnimka je pokazala da je Karlov držao govor kada su odjeknuli pucnji. Kamera se potom okrenula i snimila muškarca kako maše pištoljem i izvikuje islamističku frazu “Allahu Akbar” (Bog je velik) i “ne zaboravite Alep”.

“Izvadio je pištolj i ubio veleposlanika stojeći mu iza leđa”, kazao je očevidac događaja.

Odnosi između Moskve i Ankare opterećeni su ratom u Siriji jer podržavaju suprotstavljene strane. I dok je Turska tvrdi protivnik Asadovog režima, Rusija mu je dala silnu potporu – rasporedila je kopnene snage i stavila na raspolaganje svoje ratno zrakoplovstvo.

Upravo su zračni napadi ruskog ratnog zrakoplovstva bili ključni za sirijske vladine snage u sukobu s pobunjenicima u Alepu.

Američki State Department koji diplomatskim manevrima s Rusijom pokušava razriješiti izbjegličku krizu u Alepu, osudio je napad na ruskog veleposlanika.

Napad u Ankari uslijedio je dan nakon prosvjeda u Turskoj zbog uloge Rusije u Siriji, iako sada službena Moskva i Ankara surađuju kako bi se provela evakuacija civila iz Alepa.

Napad se dogodio u velikom izložbenom prostoru Cagdas Sanatlar Merkezi u četvrti Cankaya u Ankari gdje je smještena većina stranih veleposlanstava, uključujući i rusko.

Napadač se nakon što je pucao na ruskog ambasadora popeo na drugi kat zgrade gdje je došlo do pucnjave s policijom, prenosi Faktor.

Nakon 15 minuta pucnjave između napadača i pripadnika specijalne policije, napadač je ubijen.

hr.n1info.com

Podijeli