1,2 milijuna kuna za dogradnju Dječjeg vrtića Maslačak

1,2 milijuna kuna za dogradnju Dječjeg vrtića Maslačak

Podijeli

U ruralnim područjima općina i gradova, u 17 hrvatskih županija, upravo započinju projekti gradnje i obnove 57 dječjih vrtića, a danas se otvara i natječaj za izgradnju novih 100 dječjih vrtića novcem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, danas otvaraju novi natječaj vrijedan milijardu kuna, a gotovo polovica od tog iznosa, odnosno 450 milijuna kuna namijenjeno je isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića.

Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učiniti poželjnim mjestom za život i rad. Podsjetimo, prošli mjesec omogućeno je financiranje ukupno 102 lokalna projekta, od kojih se 57 odnosi na vrtiće, 18 na društvene domove, 12 na vatrogasne domove, a 15 na ostale građevine poput tržnica, trgova, parkova i sportskih terena. Ukupna vrijednost potpore ovim projektima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 288 milijuna kuna. Svi projekti provode se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu. Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je rekao da je njihov cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje svojih obitelji te uvjete za ostanak u ruralnom prostoru.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku donijelo je Odluku o raspodijeli sredstava namijenjenih sufinanciranju projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama u ovoj godini

U Državnom proračunu je za ovu namjenu osigurano 117,5 milijuna kuna, a među odobrenim prijavama je i ona Dječjeg vrtića Maslačak. Za projekt dogradnje dvije skupine u vrtiću Maslačak odobreno je 1,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ukupna planirana vrijednost dogradnje je nešto preko 4 milijuna kuna, a osim dviju novih prostorija za potrebe jaslica, izgraditi će se i kotlovnica i spojni hodnik te će se novi prostori u potpunosti opremiti. Za ovaj projekt sredstva su osigurana u Proračunu Grada Čakovca, izdana je građevinska dozvola te je u tijeku javna nabava. U planu je da djeca u novim skupinama budu smještena već ove jeseni. A u sklopu istog projekta predviđena je i nabava i postava igrala te vanjsko uređenje prostora Dječjeg vrtića Fijolica Prelog. U sklopu projekta Gradu Prelogu je odobreno 148,7 tisuća kuna. Sredstvima Programa pomaže se jedinicama lokalne samouprave, osnivačima dječjih vrtića, u provedbi projekata.

Podijeli