100. obljetnica oslobođenja Međimurja

100. obljetnica oslobođenja Međimurja

Podijeli

Izložbu zajednički pripremaju baštinske ustanove: Muzej Međimurja Čakovec, Državni arhiv za Međimurje i Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec. Sufinancirana je od strane Ministarstva kulture RH, Grada Čakovca i Međimurske županije.

Otvorenje izložbe biti će u utorak 8. siječnja 2019. u 18 sati Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec.

Izložbom se prezentira prekretnica u povijesti Međimurja, a sukladno tome i važan dio hrvatske nacionalne povijesti, koji ne smije biti zaboravljen i dostojno obilježen.
Dana 23. rujna 2005. godine Hrvatski sabor je dopunama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 9. siječnja proglasio spomendanom kao sjećanje na događaj na kojem je narod Međimurja demokratski odlučio da svoju budućnost vidi u državnom-pravnoj vezi s ostatkom hrvatskog naroda. Dan spomena na donošenje Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od Mađarske države značajan je radi njezine uloge u povijesnoj težnji očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija.

9. siječnja 2019. Međimurska županija i Grad Čakovec će slaviti 100. obljetnicu odcjepljenja od Mađarske države i pripojenja Hrvatskoj, a zbog brojnosti programa i službenih protokola izložba će biti otvorena u Muzeju Međimurja Čakovec dan uoči obljetnice spomendana.

Izložba će ostati otvorena do 28. ožujka 2019. i moći će se razgledati u radno vrijeme muzeja (ponedjeljak – petak 07 – 15 h; subota i nedjelja od 10 – 14 h). Ulaz će biti besplatan. Za škole će biti organizirana vodstva kustosa izložbom, a vodstva će biti potrebno unaprijed dogovoriti i najaviti na mail adresu: mmc@mmc.hr ili telefonom na 040/313 499.

Podijeli